Tips voor jouw POP-gesprek

15-10-2019

Meer tips POP-gesprek

De meeste organisaties voeren jaarlijks een POP-gesprek waarin ze bespreken hoe een medewerker zich verder kan ontwikkelen. Vaak zijn dat de standaardvragen en dus erg saai. Maar het kan ook anders én leuker. Zo kom je nog meer te weten over je medewerkers.

#TIP 1
Vaak worden vooraf via het invullen van een formulier de volgende vragen gesteld: ‘Waar ben ik goed in?’, ‘Wat doe ik graag?’ en ‘Hoe zou ik mezelf omschrijven?’. Maar in plaats van een formulier, kun je ook:

  • Gebruikmaken van 360 graden-feedback. Daarbij vraagt de medewerker aan directe collega(s) een aantal vragen te beantwoorden. Deze dienen vervolgens als onderwerp van gesprek. Bijvoorbeeld: hoe behulpzaam ben jij?
  • De medewerker vragen een aantal situaties te beschrijven waarin hij/zij heel veel plezier in het werk had. Welke situatie was dat? Wat was er bijzonder aan die situatie? Wat deed dat met jou? Bespreek een aantal van deze situaties en probeer een rode draad te ontdekken.
  • Het formulier te herzien en de vragen te vervangen door bijvoorbeeld:
    • Als jij een dier zou zijn, welke dier zou dat dan zijn en waarom?
    • Welke tips geeft de oudere versie van jouzelf (+5 jaar) aan de huidige versie van jouzelf?
    • Welke televisiepersoonlijkheid heeft indruk op jou gemaakt en waarom?

#TIP 2
Als je als organisatie een ambitie hebt: denk eens na over de functie-eisen van de functies bij jou op kantoor. Gaan deze de komende tijd veranderen of blijven ze juist hetzelfde? Oftewel, gaan er andere dingen gevraagd worden van de medewerker? Bespreek met jouw collega of hij of zij beschikt over de juiste kennis en vaardigheden. Zo niet, kijk of een opleiding of training nodig is.

#TIP 3
Stel de ontwikkeling van de collega voorop, vraag eens wat hij/zij nog wil leren (wellicht ook leuk om te gebruiken bij een eventueel onboardingprogramma). Wat heb je gemist in het huidige opleidingsaanbod? Waarin kun je je nog ontwikkelen? Denk groot en ambitieus: waar sta je over 5 jaar?

Willen jouw medewerkers zich verder ontwikkelen? Dat kan bij Lindenhaeghe! Bekijk ons uitgebreide trainingsaanbod

Op de hoogte blijven van ons trainingsaanbod en future skills? Schrijf je in voor onze Inspiratienieuwsbrief