Tips van de DPO: hoe haal ik voordeel uit de AVG?

26-03-2021

De carrière ladder

Met de privacywetgeving AVG in je achterhoofd denk je als DPO in kansen: wat kan er wel, in plaats van het management en andere collega’s wijzen op wat niet kan. Een goede DPO denkt in mogelijkheden en behoedt een organisatie voor problemen die zich kunnen voordoen als de AVG regels niet worden nageleefd. Op welke manier kun je als DPO een bedrijf helpen om voordeel te halen uit de AVG?

Een aantal voorbeelden:

• Optimaliseren van de aanwezige data. Geef als DPO advies over het wel of niet behouden van een bepaalde dataset met gegevens. Zo zorg je ervoor dat de AVG altijd wordt nageleefd. Hiermee voorkom je boetes of kosten voor het oplossen van problemen.

• Security maturiteit. Zet als DPO cyber security hoog op de agenda bij het bestuur of de directie. Het verbeteren van de beveiliging van je bedrijf verkleint de security-risico’s en bespaart ICT kosten. Denk bijvoorbeeld aan minder opslag van data of het veiliger gebruik van de Cloud.

• Gepersonaliseerde marketing. Dankzij het verzamelen van persoonsgegevens kun je als organisatie jouw marketing personaliseren. Bijvoorbeeld klanten aanspreken met hun eigen naam in een e-mailcampagne. Dit kan een positief effect hebben op het vertrouwen van klanten en de waarde van het merk. De AVG is geen showstopper voor marketing, maar vertelt je juist welke spelregels je moet volgen om het spel goed te kunnen spelen.

• Loyaliteit van medewerkers vergroten. Als een organisatie de AVG volgt, dan betekent dit dat persoonsgegevens van medewerkers veilig zijn. Medische gegevens van medewerkers worden bijvoorbeeld niet zo maar gebruikt. Een veilig idee voor medewerkers, dat zorgt voor vertrouwen en loyaliteit.

• Een unique selling point richting klanten en samenwerkingspartners. Investeren in privacy kan een belangrijk signaal zijn richting klanten en samenwerkingspartners. Het is een teken van professionaliteit en zorgt voor vertrouwen. Daarnaast mogen bepaalde organisaties alleen maar met AVG-compliant bedrijven in zee. Een mooie kans als DPO om jouw organisatie AVG-compliant te maken!

Stelt een organisatie een DPO aan, dan hoeft dit geen fulltime functie te zijn. Het kan ook een parttime functie zijn of door een externe organisatie of persoon worden uitgevoerd.

Lees hier meer over Data protection en de opleiding