Succesvol netwerken: 5 tips om te beginnen

13-11-2017

Laatste nieuws Lindenhaeghe

Netwerken is hét middel om meer uit je verkoop te halen. Maar…alleen als je het op de juiste manier doet. Overval een relatie die je niet of amper kent niet direct met een gelikt verkooppraatje. Succesvol netwerken is kennismaken, vertrouwen wekken en dan pas oogsten. Met de tips hieronder maak je een goede start.

Tip 1:
Netwerk ook buiten je eigen wereldje
Oké, als verkoper van straatstenen heb je misschien niet direct iets aan kledingverkopers in je netwerk. Of als belegger aan een interieurverzorger. Maar besef dat zij je misschien toch wel verder kunnen helpen. In hun netwerk zijn er misschien wel potentiële klanten met wie zij je in contact kunnen brengen. Door LinkedIn is het een stuk makkelijker geworden om te zien wie er relevante connecties hebben.

Tip 2:
Stel vooraf heldere doelen
Ga je naar een netwerkborrel, een bedrijfsopening of beurs? Zet dan vooraf op papier wat je er aan wilt overhouden. Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Je kunt bijvoorbeeld het doel hebben: vanavond ga ik minimaal drie nieuwe mensen spreken. Je maakt het je dan nog makkelijker wanneer je vooraf aan een gastenlijst kunt komen.

Tip 3:
Denk in tweerichtingsverkeer
Denk niet: wat kan ik voor jou betekenen. Denk wel: wat kunnen we voor elkaar betekenen? Of nog beter: wat kunnen we voor het netwerk betekenen? Zo bouw je uiteindelijk een aan duurzame relatie waarvan je blijft profiteren.

Tip 4:
Maak van je elevator pitch geen standaard spreekbeurt
Zorg dat je elevator pitch geen gekunsteld stukje is en dat je geen standaard praatje opdreunt. Daar prikt je gesprekspartner snel doorheen. Natuurlijk moet je van tevoren bedenken welke boodschap je pitch bevat. Maar zorg dat je ‘on the spot’ flexibel bent. Heeft je gesprekspartner veel of weinig kennis van het onderwerp? Is hij of zij oud of jong? En is het iemand die zelf beslissingen kan nemen of iemand die je kan aandragen bij een ander? Eigenlijk moet je verschillende pitches kunnen vertellen, afhankelijk met wie je praat. Dat lukt alleen als je pitch echt dichtbij jezelf staat en je hem niet acteert.

Tip 5:
Verkoop op het juiste moment
Een van de grootste netwerkvalkuilen is alleen maar zenden. Zeker wanneer je je gesprekspartner net hebt ontmoet, moet je nog helemaal niet bezig zijn met verkopen. Als je er een deal aan overhoudt, is het mooi meegenomen. Maar in deze fase gaat het vooral om kennismaken. Je stelt je geïnteresseerd op richting de ander. Pas als je gesprekspartner je mag en vertrouwt, wil hij nadenken over een eventuele koop. Niet eerder.

Door Valérie Jansen.

Ook weten hoe je vervolgens resultaat uit je netwerk haalt? Volg de Training Succesvol Netwerken.