Regels STAP-subsidie aangescherpt, deel aanbod niet meer boekbaar met subsidie

26-10-2022

Belangrijk nieuws!

Op 1 maart 2022 opende de eerste STAP-termijn. Inmiddels zijn we een aantal termijnen verder. Afgelopen dinsdag 1 november 2022 opende het vijfde tijdvak. Op basis van de startcriteria destijds, hebben wij een breed opleidingsaanbod voor financieel professionals opengezet. Maar er is wat veranderd: we mogen (onder andere) geen Wft- en PE-opleidingen meer aanbieden met het STAP-budget.

Dit heeft gevolgen voor aanvragen in de toekomst. In dit artikel lees je daar meer over.

De Toetsingskamer STAP van het UWV heeft ons per brief laten weten dat de richtlijnen voor subsidietoekenning zijn aangescherpt. Dit betekent dat wij een deel van het aanbod niet langer kunnen aanbieden met STAP-subsidie. Ondanks dat wij bezwaar hebben aangetekend, hebben wij gehoor gegeven aan deze oproep. Op onze website is het betreffende aanbod niet langer (kosteloos) boekbaar met STAP-subsidie.

Verantwoordelijkheid werkgever
Het aanscherpen van de STAP-criteria heeft volgens de Toetsingskamer vooral te maken met de verantwoordelijkheid die werkgevers hebben ten opzichte van bepaalde opleidingen. Op stapvooropleiders geeft het UWV het volgende aan: “Op basis van voortschrijdend inzicht is een aantal aanscherpingen op het afwegingskader nodig. De aanscherping heeft onder meer betrekking op scholing die onder de verantwoordelijkheid van werkgevers valt en normaliter door hen betaald wordt.” Voor de aanscherping van de regels vanuit het UWV maakt het overigens niet uit of de werkgever uiteindelijk daadwerkelijk de opleiding gaat betalen.

Wft Basis wél boekbaar met STAP-budget
De Opleiding Wft Basis mag nog wel geboekt worden met het STAP-budget. De Toetsingskamer is van mening dat dit een opleiding is waarmee de overstap naar een andere sector mogelijk is. Dit geldt tevens voor een aantal andere opleidingen die we met STAP blijven aanbieden. Je kunt hierbij denken aan verschillende opleidingen als Estate Planner, Erkend Financieel Adviseur en Zakelijk financieren.

Bekijk hier het actuele STAP-aanbod | Lindenhaeghe

Alternatief: NL Leert Door
Financieel professionals die zich bij ons aangemeld hebben voor een STAP-opleiding waarbij de subsidie niet langer van toepassing is, ontvangen van ons een bericht. NL Leert Door biedt voor een deel van het aanbod een goed alternatief. Voor NL Leert Door gelden andere criteria. Eerder kondigde Lindenhaeghe al aan een samenwerking met opleider Hoffelijk aan te gaan op het gebied van NL Leert Door. Hiervoor lanceerden zij de gezamenlijke website www.vakbekwaam.nl waarop NL Leert Door-aanbod van beide opleiders boekbaar is.

Bekijk hier het actuele aanbod NL Leert Door-subsidie | Lindenhaeghe

Geen invloed op vorige periodes
Belangrijke aanvulling op het bericht van de Toetsingskamer is dat het wegvallen van de subsidiemogelijkheden voor de genoemde opleidingen geen effect heeft op de toekenning in eerdere periodes. Concreet betekent dit dat subsidies die zijn toegekend in de afgelopen periodes gewoon van toepassing blijven. Hoor je dus niets dan verandert er ook niets.

Voor meer informatie omtrent het STAP-budget bekijk de Veelgestelde Vragen