Recap PE-Blogger Mark

27-07-2020

PE Wft Blogger Mark

Wie kent PE-Blogger Mark nog? Dan is er goed nieuws want hij komt terug om ons allemaal mee te nemen in zijn PE-rikelen. Even vergeten hoe het ook al weer zat? Geen probleem: hierbij een recap van al zijn blogs tot nu toe.

Deel IV: De Grande Finale

Daar ben ik weer. Voorlopig voor de laatste keer!

Want… YES! Ik ben geslaagd! Hiep hiep hoera, drie violen en een trommel en een fluit: de vlaggen kunnen uit. Ook PE Inkomen is binnen en dus zit ik de komende drie jaar gebeiteld.

Afgang eind februari
Na mijn afgang eind februari (als een baksteen gezakt voor PE Inkomen) heb ik mezelf anderhalve week lang opgesloten. Als ik niet aan het werk was, zat ik met mijn neus in de syllabus. Alle stof nam ik door en ik oefende met Slim Leren. Ik ging er uiteindelijk redelijk snel doorheen (toch het effect van de training, denk ik). Gelukkig maar, want het nieuwe examen stond alweer voor de deur.

Ik wist alle antwoorden
Het examen ging dit keer stukken beter. Ik herkende de onderwerpen en nog beter: ik wist de antwoorden. Alle antwoorden! Geloof het of niet, maar ik ben geslaagd met een tien! En hoewel ik me best schaam dat ik het zo op het laatste moment heb laten aankomen, ben ik nu toch wel erg trots. En opgelucht, want ik ben ‘voorlopig’ klaar.

Mark goes Early Bird
Alhoewel ‘voorlopig’ ook weer relatief is. Want ik heb veel leuke reacties op mijn blogs gehad en nu overweeg ik ermee door te gaan en direct na 1 april mijn PE/Wft voor de komende PE-periode op te pakken. Volgens de ‘kenners’ is dat ook best slim: bepaalde onderwerpen komen toch altijd weer terug en nu zit je er lekker in.

Dus ik denk dat ik het ga doen. Dat ik een ‘early bird’ wordt en snel weer examen ga doen. Dan ben ik er écht lang vanaf. Misschien heb ik dan eindelijk eens tijd voor iets nieuws, een opleiding tot Financieel Planner of Echtscheidingsadviseur ofzo.

Niet op de zaken vooruit lopen
Maar goed. Laat ik niet overdrijven. (Volgens mijn vrouw is die tien me naar het hoofd gestegen en draaf ik nu door.) Eerst even genieten van het feit dat dit is afgerond. Een tien! Potverdorie, dat is TOP toch!?

NB Maureen was terug van vakantie. Ze had het heel erg leuk gehad en ik heb een handtekening van haar gekregen.

Deel V: Minder leuks nieuws

Afgelopen dinsdag ging ik op voor PE Inkomen. Het ging niet zo heel goed dit keer. Ik had een vier. Echt balen!

Ik geeft toe dat het wel een beetje mijn eigen schuld was. De vorige keer ging het zó lekker dat ik over deze PE misschien toch wat te licht had gedacht. Ik had me totaal niet voorbereid. Eerst had ik de griep, toen was het ineens heel druk op de zaak en daarna was het zulk lekker weer….

Via via naar de WIA?

En toen was het ineens D-day. Het ging al mis toen ik bij Lindenhaeghe binnenkwam. Ik had bedacht dat ik de handtekening van Maureen ging vragen, maar die bleek op vakantie. Kijk, daar ga je al. Vervolgens herkende ik tijdens de training echt geen enkele formule (via via naar de WIA, roep ik altijd, maar daar kwam ik nu niet mee weg) en tegen de tijd dat het onderwerp eigenrisicodrager WGA voorbij kwam, had ik flinke koppijn.

Erg slap
Toen de examenleider ons kwam halen voor het examen, heb ik overwogen om er vandoor te gaan. Maar dat vond ik toch wel erg slap. Dus vulde ik braaf alle vragen in en zakte als een baksteen. Een vier. Echt slecht.

En nu baal ik natuurlijk. Want de PE-deadline van 1 april is opeens wel heel dichtbij. En ondanks dat ik niet veel doe met inkomensverzekeringen, wil ik mijn adviesbevoegdheid niet kwijt raken.

Dankzij mijn vooruitziende blik
Gelukkig beschikte ik kennelijk over een vooruitziende blik toen ik deze PE boekte, want ik heb ‘m geboekt met Herexamenservice. Het (her)examen is inmiddels gepland en ter motivatie heb ik er maar een set oefenvragen bij besteld. Dat moet maar voldoende zijn.

Over anderhalve week ben ik weer terug in Bilthoven. Zou Maureen dan terug zijn van vakantie?

Deel IV: Mark strikes again!

Geslaagd! Met een negen! Ook PE Hypothecair krediet is in da pocket!

Dit keer geen zelfstudie voor Ome Mark, maar de schoolbankjes in. Echt top was dat. Opdreunen, Oefenen, Overtuigen, de gouden driehoek van een PE-training! Ik had me wel redelijk oké voorbereid (met de e-learning en de oefenvragen) maar die negen heb ik toch echt te danken aan de trainer van Lindenhaeghe.

Jammer van die tien

Ik had zelfs een tien kunnen halen. Want één van de tips van de trainer was: niet teruglezen en dingen gaan aanpassen. Maar bij de die ene vraag over het huwelijksvermogensrecht begon ik toch te twijfelen. En ja hoor, heb ik het verkeerd veranderd. Sukkel die ik ben.

Lammetje naar de slachtbank

Maar ik klaag niet natuurlijk hè, met die negen. Sterker nog, ik heb de uitslag boven mijn bureau gehangen en ik ben er maar wat trots op. Ik had het nog wel even zwaar hoor, vlak voor het examen. Als je dan naar het examenlokaal gebracht wordt, dan voel je je echt zo’n lammetje dat naar de slachtbank gaat. Gelukkig konden we snel beginnen en was het dus ook weer snel voorbij.

Whats next? PE Inkomen

Je begrijpt, ik ga voor mijn laatste PE (Inkomen) weer de schoolbanken in. Ik heb maar vast geboekt want de einddatum van deze PE-periode – 1 april 2019 – komt nu wel erg dichtbij. Ik maak voor deze PE ook gebruik van de herexamenservice want ik doe echt heel weinig met Inkomensverzekeringen.

BN’er bij Lindenhaeghe

Dinsdag 26 februari mag ik me weer melden in Bilthoven. Bij Maureen. (Er werkt een BN’er bij Lindenhaeghe, wisten jullie dat? Maureen du Toit. Ik herkende haar meteen maar ik ben helemaal vergeten haar handtekening te vragen. Kan ik mooi de 26e doen dan.) Maar eerst: komend weekend even lekker niets.

Nog even nagenieten van mijn negen. Goed man.

Deel III: Joepie! Geslaagd!

Op woensdag 5 december heb ik PE-examen Schade zakelijk gedaan en ik ben geslaagd!

Op het nippertje weliswaar, maar hé, een zes is een tien zeg ik dan. Ik was opgelucht, echt! We vierden die avond ook nog Sinterklaas, dus het was een mooie dag, zo alles bij elkaar. Ik kreeg zelfs een PE-gerelateerd gedicht. Het begon met: “Mark moest leren voor PE en daar zat hij best wel mee. Voor het examen was hij bang, dus stelde hij ’t uit, wel twee jaar lang”.

Op ’t eind werd het echt nasty, maar dat zal ik jullie besparen.

Wel spannend…

Afijn, er zat een kern van waarheid in het gedicht: ik vond het examen inderdaad spannend. Dat was ook wel een beetje omdat ik toch niet zo goed voorbereid was: ik had de E-learning doorgenomen en geoefend met Slim Leren, maar dat was het dan ook wel. Dus ik was echt blij met die zes!

Mijn vriendin ook want ik schijn flink gemopperd te hebben, de dagen voor het examen.

Na ga ik voor de juiste mindset

Voor de volgende PE - Hypothecair krediet - ga ik dat dus anders doen. Geen zelfstudie meer, maar een klassikale training. Dan heb ik niet alleen een stok achter de deur, ik krijg er ook een beetje coaching bij. Je doet na de training direct examen, als het goed is met de juiste motivatie/mindset. En om niets aan het toeval over te laten, heb ik ook maar gebruik gemaakt van de Herexamenservice. Dan heb ik in elk geval altijd een tweede kans. Prettig idee voor € 20,-.

Inmiddels heb ik me ingeschreven voor 21 januari, dan ga ik op de koffie bij Lindenhaeghe in Bilthoven en hoop ik er geslaagd vandaan te komen.

Maar nu eerst: kerstvakantie! Allemaal fijne feestdagen en tot de volgende blog (in het nieuwe jaar).

Deel II: Erop of eronder

Daar ben ik weer. Ik ben weer een stapje verder!

Ik heb een PE-examen geboekt! Dat was nodig, want ik merkte dat ik eigenlijk niet zoveel deed met het studiemateriaal in Mijn Lindenhaeghe. Waarschijnlijk omdat ik nog geen stress had: er was immers nog geen naderende examendatum. Dus heb ik mezelf maar voor het blok gezet: op 5 december, de feestdag van de Sint, is het erop of eronder.

O jee PE …

Direct na het boeken van mijn examen, kreeg ik het Spaans benauwd. Ik had nog maar krap twee weken! Was dat niet veel te kort? Even overwoog ik het examen te verplaatsen, maar na een preek van mijn vriendin heb ik een strakke planning gemaakt. Elke avond een half uurtje aan de studie, daar moest ik het vast wel mee gaan redden.

Het begint erop te lijken

Het eerste half uurtje heb ik gevuld met het kijken naar het Online College Schade zakelijk. Dat was echt prima te doen: een trainer van Lindenhaeghe praat je bij over alle onderwerpen binnen Schade zakelijk en na afloop scoorde ik al direct een stuk hoger op het oefenexamen. Een 5 in plaats van een 3. Oké, dat is nog geen voldoende, maar toch. Het komt in de buurt.

Slim leren

Inmiddels ben ik halverwege de E-learning en vooral het tussendoor oefenen met de vragen van Slim Leren, bevalt me goed. Ik merk dat ik zelfs af en toe tussendoor op mijn werk even inlog: kijken of ik mijn scores weer op 100% kan krijgen.

Hoe suf is dat

Ik kijk (nog steeds) niet bepaald uit naar examen - stel dat ik zak, dan krijg ik vast de roe - maar op deze manier krijg ik er wel meer vertrouwen in. En als ik eerlijk ben, ik steek er toch weer wat van op. Ik weet nu een heleboel van drones. En aangezien mijn zoontje er eentje voor Sinterklaas krijgt (en geloof mij, hij is niet de enige), is dat best handig.

Tot de volgende blog. Hopelijk met goed nieuws.

Deel I: Let the journey begin!

Vandaag ga ik definitief beginnen met mijn PE.

Dat heb ik al een paar keer eerder geroepen, maar nu ga ik het ook echt doen. Ik moet wel, want ik heb toegezegd over mijn studievorderingen en mijn examens te gaan bloggen. Mooie stok achter de deur, dacht ik zo. (Het was dit of het PE Examenweekend en dit was goedkoper, haha.)

Ideaal maar intensief

De vorige PE-periode (PE Plus) heb ik al mijn examens gehaald tijdens het PE Examenweekend. Als zelfstandig adviseur ben ik nogal druk en dit was dé oplossing. Het was ideaal maar ook erg intensief. Daarom wil ik het dit keer toch meer spreiden. Ik heb nog een half jaar - oké, eigenlijk nog maar vijf maanden, maar een half jaar klinkt beter - dus dat moet lukken.

Ik gok het er maar op

In totaal moet ik drie PE-examens doen: Schade zakelijk, Inkomen en Hypothecair krediet. Eigenlijk moest ik ook de PE Consumptief krediet doen, maar ik heb begrepen dat ik die kan laten zitten. Het is nog niet helemaal definitief, zei één van de supportdames van Lindenhaeghe, maar ik gok het er maar op. Evengoed begin ik voor de zekerheid met PE Schade zakelijk.

Resultaat: een 3

Ik ga studeren met 100% Online. Dan kan ik een beetje afwisselen: online colleges bekijken, e-learning doornemen en oefen met oefenexamens. Zojuist heb ik ingelogd in Mijn Lindenhaeghe en de omgeving bekeken. Als eerste opende ik de syllabus. Solas, drones, cybercrime, best wel interessante onderwerpen. Weet ik ook al wel wat van. Meteen even getest met een oefenexamen: resultaat: een 3. Oké, misschien toch gewoon beginnen met de syllabus.

Morgen dan. Vandaag alweer genoeg gedaan.

Wordt vervolgd.