Prinsjesdag 2020: zweten geblazen!

16-09-2020

Den Haag

Deze week stond in het teken van Prinsjesdag. Een bijzondere happening dit keer: geen koets, geen Ridderzaal, geen balkonscène. Maxima in een jurk die ze al eerder had gedragen (heel duurzaam!) en naast hoedjes nu ook veel mondkapjes (fashionstatement!). En dan was er nog de warmte: het werd afgelopen dinsdag meer dan tien graden warmer dan gemiddeld op Prinsjesdag. Het zweet brak menigeen dan ook uit.

Maar of dat nou lag aan de hoge temperatuur is maar zeer de vraag.

Speciaal voor jou als financieel professional doen wij verslag van een aantal belangrijke punten uit de Miljoenennota. We zoomen in op het pakket Belastingplan 2021 en kijken welke wetsvoorstellen er liggen. Uiteraard met een slag om de arm allemaal want ja, corona hè.

Fiscale coronareserve
Op grond van het Besluit noodmaatregelen Coronacrisis hebben vennootschapsbelastingplichtige ondernemingen de mogelijkheid om een zogenoemde coronareserve te vormen in hun aangifte over 2019. De reserve is bedoeld om de verliezen op te vangen, die zij verwachten te zullen leiden in 2020 als gevolg van de coronacrisis. De maximale reserve is de behaalde winst in 2019 (zonder de vorming van de fiscale coronareserve) of het te verwachten verlies over het (boek)jaar 2020. In de aangifte over het (boek)jaar 2020 valt deze coronareserve weer vrij. Hoeveel ondernemingen hiervan gebruik gaan maken, is nog niet bekend, maar de mogelijkheid is er in ieder geval wel.

Is er straks nog zelfstandigenaftrek?
Al in 2020 is de zelfstandigenaftrek verlaagd, maar in 2021 gaat het Belastingplan nog een stapje verder. De zelfstandigenaftrek zal sneller en sterker worden afgebouwd en de aftrek wordt jaarlijks verlaagd, totdat deze in 2036 uitkomt op € 3.240. Daarnaast gaat de arbeidskorting voor werkenden omhoog; een stijging die eigenlijk voor 2022 op de planning stond. Het tarief in de 1ste schijf van de inkomstenbelasting daalt: van 37,35% naar 37,07%. Het idee is dat er zo een meer gelijke verdeling tussen werkenden en zelfstandig ondernemers ontstaat.

Wel sparen, niet sparen?
Een ingewikkeld onderwerp, dat sparen. Eerder werd al aangekondigd dat er weer een flinke verandering per 1 januari 2022 zat aan te komen aan de heffingssystematiek van box 3. Er zou voortaan gekeken gaan worden naar de werkelijke samenstelling van het vermogen en voor schulden zou een lager forfaitair rendement gaan gelden. Helaas gaat dit voorstel niet door, omdat het kabinet vindt dat niet-spaarders te veel worden benadeeld door deze verandering. Wel zal het heffingsvrij vermogen worden opgetrokken naar € 50.000 per belastingplichtige, waardoor sparen toch weer interessant is…alhoewel, het belastingtarief boven deze vrijstelling gaat wel omhoog naar 31%. Wat de tarieven worden voor de rendementsklassen is nog niet bekend op dit moment. Kleine spaarders worden zo dus ontzien en voor grotere spaarders valt het nog te bezien.

Starters op de woningmarkt
Starters zijn de grote winnaars van deze Prinsjesdag. Het kabinet vindt dat het voor starters gemakkelijker moet worden om een eigen woning te kopen. Een eenmalige vrijstelling van de overdrachtsbelasting zou dan ideaal zijn en hiervoor ligt nu een wetsvoorstel. Het gaat hier dan om jongeren tussen de 18 en 35 jaar. Om de concurrentiestrijd tussen starters en beleggers wat meer gelijk te trekken, stijgt de overdrachtsbelasting voor beleggers juist van 2% naar 8%, dus iedereen die vanaf volgend jaar een tweede huis koopt, moet meer gaan betalen.

Altijd op de hoogte van het nieuws binnen jouw vakgebied? Neem nu een abonnement op onze Permanent Actueel-updates.