Pensioen is hot
02-06-2021

Omdat opeens de ene na de andere BN’er (niet) met pensioen wil. Omdat een groep gepensioneerden flink meer belasting moet afdragen door een nabetaling van hun pensioen. En omdat het kabinet de nieuwe Pensioenwet per 1 januari 2023 in wil laten gaan in plaats van 1 januari 2022.
Maar vooral is pensioen hot omdat niet iedereen zich neerlegt bij het feit dat we steeds langer moeten doorwerken.
On FIRE
Eén van die personen is Merijn Heijnen, auteur van Van F*ck You Money tot FIRE (oktober 2020). Hij ging zelf op 42-jarige leeftijd met pensioen. De strekking van zijn boek: eerder met pensioen gaan, is een simpele rekensom. Merijn beschrijft in ‘van F*ck You Money tot FIRE’ waarom het creëren van een meer financieel onafhankelijk leven zo belangrijk is. Ga slim met geld om, is zijn tip. Beleg wat je overhoudt op een eenvoudige, veilige en goedkope manier en voilà: FIRE (Financially Independant Retire Early). Zoals we al zeiden. Pensioen is hot. Of beter, on FIRE.
Iets genuanceerder
Bastiaan Starink, hoogleraar Arbeidsmarkt, Pensioenen en Belasting aan Tilburg University is wat genuanceerder. Ja, het is in theorie inderdaad een simpele rekensom. Maar kijk uit: ‘Als je tijdens je vervroegde pensioen van 1.000 euro wil leven per maand, zal je dat bedrag moeten vermenigvuldigen met het aantal maanden tot de AOW-leeftijd’, legt Starink uit. ‘Maar daarbij houd je nog geen rekening met rente en inflatie.’ Daarbij geeft hij aan dat de mogelijkheden nogal afhankelijk zijn van factoren als gezondheid, financiële basis en horizon. En je wensen natuurlijk. Want wil je wel een stap terug doen in levensstandaard (zoals Merijn Heijnen zelf wel deed)?
Geld verdienen met je hobby?
In navolging van het boek van Merijn komen er nogal wat tips los. ‘Geld verdienen met je hobby: passief inkomen vergaren’, ‘Je pensioen eerder uit laten keren’, ‘Investeren in iets dat later geld oplevert, bijvoorbeeld zonnepanelen’ en ‘beleggen’. Niet allemaal even bruikbaar en soms zelfs uitkijken geblazen. Want, van beleggen moet je wel iets afweten en je pensioen eerder uit laten keren is tarieftechnisch niet het beste idee.
De Minder Werken Podcast
Toch kan het lonen om de mogelijkheden te bekijken. Een goede adviseur kan hierbij helpen en de klant voorzien van laagdrempelige tips (geef jouw klant bijvoorbeeld eens De Minder Werken Podcast als tip) of een integraal financieel advies. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de pensioendatum als iemand genoegen neemt met minder geld (wat Merijn deed)? Het zal jouw klant misschien geen 30 jaar ‘eerder met pensioen’ opleveren, maar wie weet wel drie. Ook dat is winst!
Luistertip!
In de Minder Werken Podcast worden vragen beantwoord waarmee velen worstelen in hun carrière. Ook het boek van Merijn komt aan bod in de podcast (S1E1)!
Naar de Opleiding Financieel Planner