030 – 693 23 48

PE Wft: wat verandert er op 1-4-2019

29-03-2019

Onze afdeling Support krijgt veel vragen over de veranderingen die per 1 april 2019 ingaan: een nieuwe PE-periode, nieuwe toetstermen en een gewijzigd vakbekwaamheidsbouwwerk. Maar waar staan we in het proces?

Wij zetten het voor je op een rij.

Per 1 april 2019:

Start er een nieuwe PE-periode

De nieuwe PE-periode start op 1-4-2019 en eindigt op 31-3-2022. Dat betekent dat je straks niet twee, maar drie jaar de tijd hebt om je PE-certificaten te halen. Het betekent ook dat de huidige PE-periode (die startte in 2017) eindigt op 31-3-2019.

Mis je nog een certificaat 2017-2019? Schrijf je dan nu in. Uitstel van een PE-examen is niet mogelijk en de grootste drukte verwachten we in het eerste kwartaal van 2019. Wacht dus niet te lang.

Wijzigingen in de toetstermen

Zoals je ongetwijfeld weet, past het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD) jaarlijks de Wft-toetstermen aan. Op 4 oktober jl. heeft het CDFD het advies voor de Wft Ontwikkelingen 2019 aangeboden aan het ministerie van Financiën. De minister van Financiën zal binnenkort een internetconsultatie houden. Eind 2018 stelt het CDFD de ontwikkelingen definitief vast.

Vanaf 1 april 2019 worden de ontwikkelingen in de initiële- en PE-examens verwerkt. De ‘nieuwe toetstermen’ per 2019 bevatten vooral wijzingen. Je kunt hierbij denken aan wijzigingen op het gebied van kredietbeheer (Wft Consumptief krediet), samenloop (Wft Schade particulier) en klantspecifiek adviseren (Wft Hypothecair krediet).

Nieuwe toetstermen zien we uitsluitend bij de modules Wft Pensioen (variabele pensioenuitkering) en Wft Vermogen (relevante wettelijke regels inzake handelingsbekwaamheid, toestemmingsvereiste en onderbewindstelling).

Zowel voor de Wft- als de PE-modules komt er uiteraard in de loop van 2019 nieuw studiemateriaal beschikbaar.

Verandert het vakbekwaamheidsbouwwerk

In 2017 heeft het CDFD, in opdracht van de minister, een onderzoek laten uitvoeren naar de actualiteit van het vakbekwaamheidsbouwwerk. Dit onderzoek heeft ertoe geleid dat het vakbekwaamheidsbouwwerk op de volgende onderdelen per 1 april 2019 verandert :

a) De module Basis is niet meer als beroepskwalificatie “adviseur Basis” te duiden,

maar als “module Basis”.

b) De advisering m.b.t. het onderwerp doorbeleggen bij expiratie-uitkeringen gaat naar de module Pensioen.

c) Een uitbreiding van de module Hypothecair krediet met eind- en toetstermen

Consumptief krediet.

d) Kredietverzekeringen onderbrengen in de Vrijstellingsregeling Wft.

Klantsupportmedewerker Shanna: “Veel vragen gaan over de impact die de wijzigingen per 1-4-2019 in de huidige PE-periode hebben. Daarover kan elk moment meer duidelijkheid komen. Wij raden iedereen aan ons te volgen via onze nieuwsbrieven of Facebook. Dan ben je altijd snel op de hoogte van het laatste nieuws.”