PE-update: nog twee maanden te gaan…

19-01-2022

Nieuws

PE-update

De afgelopen dagen was er flink wat te doen rond de PE Wft-examens en de aankomende deadline van 1 april. In deze PE Special gaan we daar dieper op in. Want met nog zo’n twee maanden op de teller wordt het spannend of alle adviseurs op tijd de punten binnen hebben.

De brancheorganisaties Adfiz, CFD en OvFD zetten in elk geval grote vraagtekens bij de haalbaarheid van de PE-deadline op 1 april. Ze hebben daarom geïnformeerd bij het College Deskundige Financiële Dienstverlening (CDFD) naar de gevolgen van de huidige lockdown op de capaciteitsvraag voor de PE-examinering. Volgens de brancheorganisaties maken adviseurs zich zorgen of ze de noodzakelijke PE-diploma’s vóór april – als de huidige PE-termijn afloopt – kunnen behalen.

PE-piekmoment
Ondertussen publiceerde VVPonline een artikel over de PE-inhaalslag die nu gaande is. In november en december verdubbelde het aantal afgelegde examens ten opzichte van oktober. En het einde is nog niet in zicht: zo’n 40% van alle adviseurs heeft de punten nog niet in de pocket, blijkt uit de cijfers die het CDFD onlangs publiceerde. Het is bekend dat adviseurs PE-examens vaak tot het laatste moment uitstellen. Ook in eerdere PE-periodes piekte het aantal boekingen in de laatste maanden.

DUO-reminders
Dat het momenteel storm loopt, komt ook omdat Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) ondertussen reminders verstuurt. Afgelopen week mailde de dienst weer zo’n 50.000 diplomahouders met het signaal dat zij voor 1 april 2022 nog één of meer PE-examens moeten behalen om adviesbevoegd te blijven. Het bericht viel samen met een aantal coronaversoepelingen waardoor de mogelijkheid om klassikaal op locatie te trainen en direct hierop examen te doen toeneemt.

Een rondje vragen over de PE-problematiek onder financieel professionals levert een fiftyfifty-beeld op. Een deel vindt dat iedereen tijd genoeg had - drie jaar is een lange periode - en ongeveer een even groot deel geeft aan in de problemen te zijn gekomen door de laatste lockdown. Zij vinden dat het CDFD de huidige PE-termijn moet verlengen.

Het CDFD heeft inmiddels gereageerd op de vragen van Adfiz, CFD en OvFD. Ze vinden een verlenging van de huidige PE-termijn niet nodig en roepen iedereen op zo spoedig mogelijk een examen in te plannen. Ze houden hierbij wel een kleine slag om de arm: ‘Mocht in de komende tijd blijken dat exameninstituten en de door hen ingeschakelde toetscentra door COVID-19 omstandigheden niet langer in staat zijn om de Wft-examinering door te laten gaan tot 1 april aanstaande, zal het CDFD direct bezien welke oplossing mogelijk is.’

Bij Lindenhaeghe voldoende plekken en locaties beschikbaar
Inschrijven voor de een klassikale examentraining direct gevolgd door een examen kan via onze website. Vooralsnog zijn voldoende plekken en locaties beschikbaar.

Bronnen:

VVPonline.nl

InFinance.nl

CDFD