PE Blogger Mark blijft deze zomer thuis

09-08-2022

Nieuws

PE Wft Blogger Mark

Hoi! Ik ben Mark, zelfstandig financieel adviseur, woonachtig in de Randstad en vader van een zoontje. Voor Lindenhaeghe blog ik regelmatig over mijn PE-rikelen.

In mijn vorige blog schreef ik over de PE Hypothecair krediet, dat ik mijn weddenschap verloor maar mijn examen haalde. Dit keer een wat minder gezellig onderwerp. Mijn oma is overleden.

Schreef ik vorige keer nog over luchtige dingen als een badkamer verbouwen en een weddenschap rond mijn PE-punten, dit keer is de toon wat serieuzer. Mijn oma is overleden. Ze is 96 geworden. Een mooie leeftijd natuurlijk maar als het om je eigen familie gaat, is het altijd te vroeg.

Omdat het al een tijdje niet erg goed ging, stelden we onze vakantie uit. Dat was een goede beslissing. Want los van het feit dat ik niet zo heel erg in de vakantiestemming was – ik was nogal dik met mijn oma – is er nu ook veel gedoe rond de erfenis. Mijn oma is hertrouwd, maar haar nieuwe man is al eerder overleden en nu eisen zijn kinderen minimaal de helft van de erfenis op. Eerlijk gezegd weet ik niet eens precies wat ze eisen maar dát ze wat willen, is inmiddels wel duidelijk.

Alleen zijn er dus helemaal geen (financiële) afspraken gemaakt. Daar kom ik nu eigenlijk – als testamentair executeur – pas achter. Ze zijn getrouwd in gemeenschap van goederen en dus komt de erfenis minus het kindsdeel (voor zijn kinderen) nu toe aan mijn moeder, het enige kind van mijn oma. Maar oma’s nieuwe man was nogal vermogend dus dat nieuws over deze verdeling is niet zo goed gevallen aan ‘de andere kant’. Ik word nu bestookt met boze berichten en ik kan je zeggen: dat is helemaal niet fijn. Vooral niet omdat ik zelf ook eigenlijk niet precies weet hoe het zit.

Gelukkig is een vriend van mij notaris en hij helpt me de juridische kluwen te ontwarren. Ik baal echt dat ik hier niet eerder ben ingedoken. Ik kwam er nota bene bijna elke week. En ik heb nooit gevraagd of ze een testament had, of hoe ze het geregeld had met de familie van haar man. Volgens mijn vriend (de notaris) gaat het hier heel vaak mis. Omdat mensen er vanuit gaan ‘dat het wel goed zit’. Er worden geen vragen gesteld en als iemand dan overlijdt, dan begint de ellende pas. In meerdere opzichten dus.

Afijn, omdat ik de zomer dus in Nederland blijf, heb ik van de nood een deugd gemaakt en me inschreven voor de training Effectief Communiceren. Die heb ik altijd al eens willen volgen en hopelijk steek ik er genoeg van op om effectief te communiceren met de familie van de man van mijn oma. En 1 september komt er ook weer STAP-budget vrij, ik denk dat ik dan maar meteen doorpak met Estate Planning.

Want het is erg genoeg dat ik er bij mijn oma niet bovenop heb gezeten, op deze manier kan ik in elk geval mijn klanten wijzen op de gevaren van ‘dingen niet goed regelen’ rond de overgang van het vermogen. Neem maar van mij aan, dit soort problemen in je familie wil je écht niet.

Bekijk Effectief Communiceren met NL Leert Door

Bekijk Estate Planner met STAP