Pak eens wat vaker een pen

10-04-2018

Laatste nieuws Lindenhaeghe

Maakte jij ook vroeger op school spiekbriefjes voor lastige tentamens? Grote kans dat je die niet hoefde te gebruiken. Die moeilijk te onthouden formule zat toch ineens in je hoofd!

Prehistorisch ding
Tegenwoordig typen we wat af en de pen wordt steeds meer een prehistorisch ding. Studenten lijken wel vergroeid met hun laptop. Zij typen zo snel, dat ze colleges vaak letterlijk kunnen noteren.

Maar dat is niet zo handig als het lijkt. Wanneer je gesproken tekst letterlijk en ‘realtime’ typt, verwerk je de geboden informatie namelijk niet. Je hersenen kunnen dit niet aan. De informatie die je hoort, gaat als het ware je oren in en bij je vingers er weer uit. En dat is toch een beetje zonde, zeker wanneer je deze juist wilt onthouden of begrijpen.

Geheugenspoor
Hoe het dan wel moet? Pak een pen en schrijf het op. Wie schrijft maakt namelijk een motorisch geheugenspoor, waardoor er een uitgebreider patroon van hersenactiviteit plaatsvindt. Dit is aangetoond in een aantal onderzoeken. Studenten die met de laptop aantekeningen maakten, scoorden flink lager bij tentamens dan degenen die dat met de hand deden.

Aan de universiteit van Princeton (VS) werd ook onderzocht welke consequenties het gebruik van computers heeft op de kwaliteit van de aantekeningen en op de concentratie van deze studenten. Wat bleek? De aantekeningen op de laptop waren minder gestructureerd dan de aantekeningen die met de hand waren gemaakt.

Mindmappen
Nog een voordeel: omdat je nu eenmaal niet alles kunt opschrijven, focus je je automatisch op de hoofdlijnen. Wanneer je dit vaker doet, ontwikkel je jouw eigen handige manier van ordenen. Gebruik bijvoorbeeld pijlen om verbanden aan te geven of cirkels voor samenhang. Met je eigen handgeschreven mindmap hebben je hersens het grootste deel van de informatie al verwerkt.

En wanneer je het daarna uitwerkt op je laptop, kun je er zeker van zijn dat de informatie in je hoofd zit!

Lees ook over Mindmappen