Ontspannen Presenteren

14-02-2018

Laatste nieuws Lindenhaeghe

Tot op de letter nauwkeurig ken je de tekst, elke zin staat op je netvlies gebrand en ook je outfit is on point. Een ding is zeker: die presentatie wordt een regelrechte hit. Dat kan niet anders. Maar vlak voor het moment suprême neemt de spanning toch weer toe. Dat zorgt ervoor dat de presentatie niet helemaal volgens plan verloopt. Hoe zorg je er toch voor dat het volgende keer wel 100% naar wens gaat?

Wees gerust: ontspannen presenteren kun je leren. Verwerk deze punten in jouw presentatie en succes ligt binnen handbereik. Zo ga je van start:

1. Begin klein
Kon je al na 5 minuten fietsen zonder zijwieltjes door de straat scheuren? Nee, dat vergde oefening. Veel oefening. Hetzelfde geldt voor ontspannen presenteren. Voor een groep spreken moet je onder de knie krijgen. Inspelen op het publiek, weten wanneer je een stilte laat vallen en omgaan met lastige vragen. Het zijn vaardigheden die je echt alleen in de praktijk leert.

Start bijvoorbeeld met het presenteren voor familie of collega’s. Eigenlijk zoals je vroeger je spreekbeurt oefende. Zo doe je ervaring op én krijg je feedback op jouw presentatiekunsten.

2. Ben de baas over de omstandigheden
Zorg dat je op tijd bent. Met een goede voorbereiding ben je straks volledig in control. Test vooraf de apparatuur: werkt de beamer, staat het bestand echt op je usb-stick en doet internet het? Weet je al vanaf welke plek je straks presenteert? En staat er een flesje water klaar, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over je stem? Kortom, zorg dat datgene waar je invloed op hebt, op orde is. Hoe rustiger je aan je verhaal begint, hoe beter het je lukt het zo optimaal mogelijk te brengen.

Bonusvoorbereidingstip: studeer je presentatie op hoofdlijnen in en werk met een handout. Zo komt je verhaal een stuk ‘losser over’. Maar als je de presentatie uit je hoofd leert, kun je in de problemen komen wanneer je een stukje vergeet.

3. Doe het rustig aan
Sommige sprekers jagen met de snelheid van het licht hun presentatie er doorheen. Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Dit komt - tenzij je Jochem Meyer heet - vaak door de zenuwen. Van tevoren bouwen deze zich zo op en ontladen tijdens de presentatie. Hoe sneller je praat, hoe eerder het allemaal over is. Maar snel praten maakt dat je onzekerder overkomt en dat mensen de boodschap minder onthouden.

Hoe je de rust bewaart? 10 keer in- en uitademen vooraf. Heel rustig. En stop ook tijdens het presenteren regelmatig voor een slokje water. Zulke rustmomenten maken het voor jezelf makkelijker. Geloof ons.

4. Breek de spanning met humor
Niet iedereen heeft het in zich om een Steve Jobs te worden. Hoeft ook helemaal niet. Maar mindere presentatiegoden moeten op andere vlakken punten scoren. Humor is hier vaak een perfect middel voor. Een opmerking over je schoonmoeder of een grappige afbeelding in je PowerPoint, het werkt altijd. Zeker met zelfspot krijg je de lachers op je hand.

5. Maak het interactief
Het doel van een presentatie is jouw boodschap overbrengen aan het publiek. Dit bereik je door hen erbij te betrekken. Leg dilemma’s voor en laat mensen daarbij hun hand opsteken. Of vraag om situaties uit de praktijk. Zo ‘breek’ je de presentatie en voorkom je dat het één lang verhaal wordt waar alleen jij aan het woord bent.

6. Maak het persoonlijk
Weet je van tevoren wie er in het publiek zit? Maak daar gebruik van. Zoek bijvoorbeeld LinkedIn-profielen op en vorm deze om tot input. Kees zijn profiel scoort vanwege… Of Annet kan dit en dit toepassen voor meer resultaat. Op die manier houd je niet alleen de aandacht van het publiek meer vast, maar geef je mensen daadwerkelijk handvatten om de presentatie in de praktijk toe te passen. Grote kans dat Annet weer even aan je denkt op het moment dat de invites binnenstromen.

….. weet als geen ander hoe jij een verpletterende indruk maakt bij het publiek. Als expert brengt ze haar jarenlange ervaring op het gebied van leiderschap-, verandering- en vaardigheidstraining samen in de training Ontspannen Presenteren.