Netwerken moet je vooral LEUK vinden

11-11-2019

Jijzelf als je beste visitekaartje

Netwerken is leuk

Sommigen zien er als een berg tegenop: naar een evenement of borrel met als doel netwerken. En eerlijk gezegd: als dat zo is, kun je beter thuisblijven. Het allerbelangrijkste op een netwerkevent is namelijk: jijzelf! Als je plezier hebt in contact leggen met mensen, dan straal je dat uit, ben je fijn gezelschap, en word je beter onthouden. Hoe doe je dat?

Om te beginnen moet jij je negatieve mindset over netwerken achter je laten:

Mindset 1: Niemand zit hier op mij te wachten
Naar een netwerkevent ga je juist om anderen te leren kennen. Jij toch ook? Nou dan! Het helpt als je je van tevoren verdiept in de gasten. Vraag de gastenlijst op en bekijk alvast wat LinkedIn-profielen. Daarbij bepaal je een of meerdere doelen voor de dag. Bijvoorbeeld dat je de directeur van het droombedrijf wilt spreken, of de organisator van het event.

Mindset 2: Ik ben niet extravert genoeg
Bof jij even! Extraverte mensen zijn namelijk niet het allerbeste in netwerken. In de praktijk is geen mens helemaal introvert of helemaal extravert, we zijn altijd iets er tussenin. Dat noemen we ambivert. Waardoor onthouden mensen jou? Doordat je echt contact met ze hebt gemaakt. Dat doe je door te luisteren. Ambiverten hebben voldoende assertiviteit en enthousiasme om anderen te overtuigen. Tegelijkertijd luisteren ze ook goed en lopen ze minder risico om opdringerig of arrogant over te komen.

Mindset 3: netwerken is jezelf (of je product) verkopen
Als je met deze mindset een gesprek begint, moeten ze wel heel erg geïnteresseerd zijn in jouw product om te blijven luisteren. Je bent toch geen pratende brochure? Het werkt veel beter om interesse te tonen in de ander en je af te vragen hoe jij (of jouw netwerk) de ander kunt helpen. Dan ben je aan het verbinden of connecten in plaats van verkopen. Een heel andere insteek, waar je niet alleen jezelf beter bij voelt, maar waardoor anderen je meer gunnen én beter onthouden.

Zo, heb je nu al wat meer zin om naar die borrel te gaan? Dat is mooi. Maar er is nog iets wat je kunt doen.

Zet je charismaknop op aan
Je kunt ontzettend veel aan je netwerk hebben. Dus straal uit dat je er echt plezier in hebt en GA ervoor! De bedoeling is dat mensen jou onthouden, dus hoe meer uitstraling, hoe beter. Charismatische mensen worden niet zo geboren. Ook jij kunt daar op oefenen. Een paar tips:

  • Trek kleurrijke kleding aan of zorg dat je kleding een opvallend detail heeft (=gespreksstof).
  • Bedenk voor je naar binnengaat wat je waard bent en straal dat ook uit.
  • Wees in het moment en met je hoofd bij het gesprek, toon oprechte interesse in de ander.
  • Charismatische personen zijn altijd warme en benaderbare persoonlijkheden. Laat ook vooral iets van jezelf zien.

Tot slot nog wat algemene tips, die je kunnen helpen:

  • Laat je mobiel zo veel mogelijk in je tas zitten (tenzij je even iemand wil toevoegen aan je digitale netwerk natuurlijk).
  • Ook dat wachtmomentje in de plenaire zaal kun je benutten om even kennis te maken met je buren.
  • Staat er iemand alleen: stap op die persoon af voor een praatje. Hij of zij is dan vast blij (want niet meer alleen) en jij hebt weer een ontmoeting met een onbekende erbij.
  • Groepjes van drie of meer personen zijn het gemakkelijkst om bij aan te sluiten.
  • Vergeet de opvolging niet: connecten op LinkedIn is een kleine moeite, maar ook een mailtje sturen doe je het liefste binnen 2 à 3 dagen.

Leestip! Check dit boekje van Judith Smits.

Wil jij beter leren netwerken? De Training Succesvol Netwerken start op 3 december in Bilthoven.

> Bekijk de training en meld je aan