Nederland kan wel wat innovatiekracht gebruiken

13-11-2018

Laatste nieuws Lindenhaeghe

Als klein landje lopen we in economisch opzicht voorop, maar we blijven achter als het gaat om innovatie. Hoe kunnen we creatiever en innovatiever leren denken?

We zijn uit de top 5 van beste economieën gevallen. In de nieuwe ranglijst van het World Economic Forum, die medio oktober verscheen, staat ons land zesde. Vorig jaar eindigde Nederland nog als vierde, na Zwitserland, Singapore en de VS. Wat is er aan de hand?

Innovatie
Een deel van onze nieuwe positie is te verklaren doordat er op een andere manier naar de gegevens is gekeken. De nieuwe methodologie kost de Nederlandse economie één plek, met de oude meetwijze hadden we vijfde gestaan. Maar dat is niet alles. We blijven achter als het gaat om het vestigingsklimaat voor innoverende bedrijven en het toepassen van ontwrichtende technologieën. Nederland is, in vergelijking met andere landen, gewoon niet innovatief genoeg!

Terwijl innovatie en nieuwe technieken juist kansen bieden, zegt hoogleraar Henk Volberda van de Rotterdam School of Management. Hij levert al sinds 2004 de Nederlandse resultaten aan het World Economic Forum. Een beetje meer creativiteit en lef zou het Nederlandse bedrijfsleven niet misstaan. Moet de financiële wereld bijvoorbeeld eens aan de slag met blockchain, of meer investeren in big data, vraagt Volberda zich af.

Creatieve oplossingen
Nu kunnen we de bal bij de overheid neerleggen of het bedrijfsleven, maar dat zijn we natuurlijk ook een beetje zelf. Een beter Nederland begint bij het bedenken van goede innovaties. We moeten met z’n allen creatiever en innovatiever worden.

Het is een hardnekkig misverstand dat een creatief proces alleen voor échte creatievelingen is. Het speelt zich zelden onbewust af. Het gebeurt wel eens dat briljante ideeën ineens binnenwaaien, maar meestal is iets nieuws bedenken gewoon hard werken. Goed nieuws: door oefenen kan iedereen het leren.

Je begint met deze stappen:

1. Word vrijer
In de eerste fase van een creatief proces is alles nog open. Voel je in deze brainstormfase vrij om alles te kunnen roepen. Denk niet: ‘dat vinden ze vast raar’, of ‘dat kan zeker niet’. Laat deze gedachten los. Een goede oefening hiervoor is het ‘voor de vuist weg schrijven’. Dit werkt het beste in de ochtend. Pak, als je net uit je bed bent, een vel papier en schrijf alles op wat in je gedachten komt. Deze gedachtenspinsels hoeven helemaal niet bruikbaar te zijn, maar door ze op te schrijven wordt je creatieve denkproces aangewakkerd.

2. Gebruik technieken
Er zijn verschillende technieken en methodes die je kunt gebruiken om creativiteit te stimuleren. Bijvoorbeeld de techniek van de zes denkhoeden van De Bono. Deze zet je ertoe aan een idee vanuit één specifieke invalshoek te bekijken. Bijvoorbeeld heel kritisch (zwarte hoed) of denk in kansen (gele hoed). Deze en andere technieken prikkelen de hersenen. Verdiep je hierin en gebruik ze. Een combinatie van technieken gebruiken werkt nóg beter.

3. O jee, ik zit vast
Er kan een moment komen dat je helemaal vastloopt: een ‘creative block’. Dan wordt het tijd om de hulp van anderen in te roepen. Vraag aan familie, vrienden en bekenden hoe zij tegen jouw uitdaging aan kijken. Kijk om je heen en laat je inspireren door anderen. En bedenk dat je in veel gevallen niet een compleet nieuw idee hoeft te verzinnen, maar dat je ook een doorgeefluik kunt zijn voor dingen die al eerder zijn bedacht, of dingen kunt combineren. Dit haalt de druk van de ketel en hierdoor gaat de creativiteit weer stromen.

4. Overtuigen
Prachtig als jij een geweldige oplossing hebt bedacht voor een gróót probleem, je hebt er niets aan als jij de enige bent die dat vindt. Innoveren kun je zelden in je eentje. Minstens zo belangrijk is het kunnen uitleggen van je verhaal. Wat hierbij helpt, is het maken van een mindmap. Hiermee maak je inzichtelijk uit welke aspecten jouw creatieve oplossing bestaat en ben je goed voorbereid op vragen. Door het mindmappen bekijk je zaken van meerdere kanten en kun je je beter inleven in je gesprekpartners. Zo kom je met verrassende adviezen.

Wil jij creatiever leren denken? In de 2-daagse training Creatief Denken in de Praktijk maak je kennis met verschillende creativiteitstechnieken en leer je hoe je nieuwe ideeën verder uitwerkt en in je organisatie brengt.
> Bekijk training