MiFID II: Bouwen aan langetermijnrelatie met klant

09-02-2021

Nieuws

Werkoverleg online

Bouwen aan langetermijnrelatie met klant

De Europese richtlijn MiFID II is in 2018 ingevoerd om beleggers beter te beschermen en de markt transparanter te maken. Financieel adviseurs moeten aantonen waarom een beleggingsadvies bij een klant past en het proces in kaart brengen. Dat geldt ook voor beleggingsadvisering onder het nationaal regime. De Opleiding MiFID II biedt adviseurs de noodzakelijke kennis en vakbekwaamheid, maar deze investering betaalt zich ook op een andere manier uit. “Je bent een completere adviseur voor de klant”, zegt Francis van Westrenen, opleidingscoördinator bij Lindenhaeghe.

De Opleiding MiFID II geeft de ontwikkeling van financieel adviseurs volgens Francis van Westrenen een enorme boost. Of ze nu in het bankwezen, bij een handelsplatform of als onafhankelijk adviseur werken. “Het is een opleiding op niveau. Je duikt diep de beleggingswereld in, je leert van alles over de markt, producten, scenario-analyses, gedrag en adviesvaardigheden. Na het behalen van het examen, wordt de vakbekwaamheid bijgeschreven in DSI-register. Ook dat is belangrijk, adviseurs kunnen zich met de certificering profileren als complete vermogensadviseur. Ze zijn van alle markten thuis en dat draagt weer bij aan een langetermijnrelatie met klanten.”

E-learning en Virtual Classrooms

Lindenhaeghe heeft voor financieel professionals Opleidingen MiFID II in alle soorten en maten samengesteld. Deelnemers kunnen de opleidingen op afstand volgen via e-learning en Virtual Classrooms (online colleges).

“De online colleges nemen een cursist mee in een aantal onderwerpen”, zo licht Francis van Westrenen de Virtual Classrooms toe. “Op die manier worden nogmaals de belangrijkste punten onder de loep genomen. Aan het einde van de e-Learning kan de deelnemer een oefenexamen maken om te kijken waar hij of zij nu staat met de kennisopname. Over het algemeen vinden cursisten het doorlopen van een e-Learning erg prettig. Het studieboek is de leidraad, maar de e-Learning biedt een mooie samenvatting van deze syllabus.”

Informeren en adviseren

Er is een verschil tussen informeren en adviseren over beleggen. In het eerste geval lichten financieel professionals klanten in over beleggingsmogelijkheden, zonder daar een maatadvies aan te koppelen. Ook Informatieverstrekkers Beleggen mogen hun vakbekwaamheid laten bijschrijven in het DSI-register. Deelnemers kunnen kiezen voor thuisstudie met het studieboek MiFID II ESMA Module Informeren Beleggen, de e-Learning en de afzonderlijke kennis- en vaardighedenexamens.

Lindenhaeghe biedt Adviseurs Beleggen twee verschillende e-Learnings en studieboeken aan: MiFID II ESMA Module Adviseren Beleggen Standaard en Maatwerk. Ook hier zijn de examens gesplitst in kennis en vaardigheden. Voor certificering en bijschrijving in het openbare register van het DSI moeten beide examens worden behaald.

Francis van Westrenen: “Het is een volledig programma, waarbij financieel professionals zelf hun voorkeuren kunnen bepalen. De kracht zit bij alle modules in het herhalen van de leerstof. Los daarvan krijgt een cursist na afloop van elk hoofdstuk een serie oefenvragen om de kennis verder door te trainen. Deze kennis is van essentieel belang voor de adviesvaardigheid straks in de praktijk.”

Wil je meer weten over de Leerlijn MiFID II? Kijk dan op de website van Lindenhaeghe.