Michel liep vast op zijn werk

08-02-2017

Laatste nieuws Lindenhaeghe

“Het liep al een tijdje niet lekker.
In mijn job als regiomanager bij een grote bank ben ik een soort spin in het web. Ik stuur alle accountmanagers in de regio aan, maar heb ook te maken met het hoofdkantoor waaraan ik rapporteer. En dan is er nog een aantal grote intermediairs met wie ik direct de contacten onderhoud, omdat het hele belangrijke klanten voor ons zijn. Het is een hele klus om iedereen tevreden en gemotiveerd te houden. En van alle bordjes die ik draaiend moest ziet te houden, kletterde er weleens een met het nodige kabaal op de grond.


Het lag niet aan mij
Natuurlijk lag dat niet aan mij. Dat een grote klant steeds minder zaken met ons ging doen, kwam zeker niet door het meningsverschil dat ik kort tevoren met hem had. Hij wilde gewoon het onderste uit de kan. En dat er de afgelopen tijd twee junior-accountmanagers hun contract niet wilden verlengen, lag niet aan mijn gebrek aan begrip. Dat zeiden ze alleen maar om te verbergen dat ze elders beter konden verdienen. En zo was er voor alles wel een verklaring te vinden. Daarbij: ik had hart voor de zaak en wist wat het beste was. Ik maakte me wel eens zorgen en soms leed ook mijn nachtrust hieronder. Dat ik een steeds korter lontje kreeg, had ik zelf niet in de gaten...


“Ik kwam er achter dat ík degene was die moest veranderen”


Wake-up call
Tot op een dag de wake-up call kwam. Letterlijk. Een telefoontje van het hoofdkantoor. ‘Michel, het gaat niet goed. We hebben het idee dat je iets te veel hooi op je vork hebt genomen. Ik denk dat het goed is om een afspraak te maken met onze jobcoach.’ Ik schrok behoorlijk, mijn baan stond hier op het spel! Het gesprek met de jobcoach was een keerpunt. Ze liet me inzien dat het niet gaat om gelijk hebben, maar om gelijk krijgen. Ik was zo overtuigd van mijn eigen werkwijze, dat ik weinig ruimte liet voor anderen. Terwijl je samen juist een beter resultaat bereik dan alleen. Het waren dus vooral mijn eigen overtuigingen die me in de weg stonden, niet die van anderen.

Even slikken
Het was wel even slikken om te moeten toegeven dat ik zelf de oorzaak was van veel dingen die mis liepen. Maar ik realiseerde me ook: ik kan anderen niet veranderen, maar mezelf wél! Dus ik ben met mijn jobcoach gaan uitzoeken wat ik zelf kan doen aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Naast de gesprekken met haar ga ik een aantal trainingen volgen op dit gebied. En ik ga voortaan eerlijk kijken naar mijn eigen aandeel én beter luisteren naar anderen. Alleen al dit voornemen maakt dat ik weer met meer plezier naar mijn werk ga, beter slaap en alles soepeler loopt. Ik weet nu: niemand is perfect en fouten zijn om van te leren!”