Meer salaris binnen je huidige baan? Met deze tips lukt het wel

01-03-2019

Laatste nieuws Lindenhaeghe

Meer salaris binnen je huidige baan? Met deze tips lukt het wel

Google op salarisonderhandelingen en het aantal hits is enorm. Maar dan gaat het meestal over salarisonderhandelingen bij een nieuwe baan. Zoom in op ‘binnen mijn huidige baan’ en je houdt weinig over. Niet zo handig, want juist díe gesprekken zijn vaak extra lastig.

Het goede nieuws is dat er wel degelijk manieren zijn waarop je salarisonderhandelingen ook binnen je huidige baan succesvol kunt afronden. En waarbij je de goede relatie met je werkgever in stand houdt. Ben jij benieuwd? Lees dan onze tips voor meer SALARIS.

Spreken is goud: neem initiatief

De kans dat je leidinggevende binnenkort aan je bureau staat met een ‘offer you can’t refuse’ is vrij klein. Wacht dus niet af maar grijp het eerstvolgende functionerings- en beoordelingsgesprek aan om je salaris te sprake te brengen.

Bekijk training Beïnvloeden: kunnen, durven, doen!

Accepteer de realiteit

Verdiep je in de materie. Wat is reëel? Hoe liggen de salarissen bij jouw bedrijf? Kun je er iemand naar vragen? Is er een CAO? Check de salarisrapporten op Glassdoor of vraag aan mensen in jouw netwerk wat zij verdienen.

Leer je gesprekspartner kennen

Bedrijven onderhandelen niet; mensen doen dat wel. En voordat je de persoon die tegenover je zit kunt beïnvloeden moet je die persoon wel begrijpen. Wat is zijn of haar belang en aan wie moet hij of zij jouw eis ‘verkopen’?

Vragen die je jezelf kunt stellen:

Wat weet ik van mijn gesprekspartner(s) af?

Is hij/zij een ‘zakelijk' of ‘persoonlijk' onderhandelaar?

Wat zijn de belangen en doelstellingen van mijn gesprekspartner(s)?

Welke argumenten kan ik aanvoeren die zij belangrijk vinden?

Welke tegenwerpingen verwacht ik en hoe ga ik hiermee om?

Aanvalluh!

Bereid een pitch voor. Een salarisonderhandeling lijkt op een sollicitatiegesprek: je moet de overtuiging hebben dat je een hogere beloning verdient en dit moet dit kunnen uitleggen. Heb je sinds je bent aangenomen nieuwe verantwoordelijkheden gekregen of op je genomen? Heb je jezelf overtroffen? Waaruit blijkt dat? Wat is je ‘marktwaarde’, wat verdienen anderen in een soortgelijke functie? Wat is een reëel voorstel en wat wil jij bereiken? Schrijf alles op en neem ze mee naar je gesprek.

Recht je rug: over lichaamstaal

In dit artikel kun je lezen dat het aannemen van een bepaalde houding niet alleen effect heeft op anderen, maar ook op hoe jij jezelf voelt. “Fake it till you become it”, wordt wel gezegd. Dus maak je jezelf wat groter wanneer je het gesprek ingaat, recht je rug en pak de ruimte die je nodig hebt. Zo straal je de overtuiging die je nodig hebt bij de pitch direct uit. Beetje oefenen van te voren, je krijgt het vast onder de knie.

Inzetten op secundaire voorwaarden

Bedenk een ‘what if’-scenario. Salaris is niet het enige waarover te onderhandelen valt. Denk aan een bonusregeling, telefoonvergoeding, studiebudget of flexibele werktijden. Bestudeer ook deze opties voordat je het gesprek ingaat.

Voorbeeld: werknemers van Airbnb krijgen jaarlijks €2000,- om op vakantie te gaan. En vrouwelijke werknemers van Facebook en Apple mogen op kosten van de baas eicellen laten invriezen. Zo hopen deze multinationals vrouwelijk talent aan te trekken, zonder dat de vrouwen uitzicht op het ‘moeder-worden’ verliezen. Wie weet loont creativiteit ook tijdens jouw arbeidsvoorwaardengesprek!

Start your engines: het gesprek