Meer dieptevragen in de PE-examens

30-06-2021

Overwerkt

In de Wet financieel toezicht (Wft) staat dat als je adviseert, je in het bezit moet zijn van het juiste Wft-diploma. Daarnaast moet je jouw beroepskwalificatie geldig houden met een PE-examen. Dit noemen we de PE-eis.

De PE-eis is, anders dan de Wft-plicht, cyclisch. De PE-eis komt elke drie jaar terug. De PE-slagingspercentages zijn al langere tijd vrij hoog, zo rond de 80 %. Na het volgen van een klassikale training is je slagingskans het hoogst. Dit is nog steeds zo, maar slagen door enkel het volgen van een training is vaak niet meer voldoende. Het CDFD, verantwoordelijk voor de examenvragen, neemt namelijk steeds vaker detailvragen op in de examens.

Wat dit precies voor jou betekent, vertelt Lindenhaeghe-trainer Anouk Hengeveld in deze nieuwsbrief:

‘Als trainers houden wij de examenvragen die het CDFD maakt voor de PE-examens natuurlijk altijd goed in de gaten. Welke onderwerpen komen vaak terug, wat is de structuur van de vragen, hoe is de vraagstelling? Die informatie gebruiken wij om de professionals die bij ons een training volgen, zo goed mogelijk op het examen voor te bereiden.
De laatste tijd valt ons op dat er iets is veranderd in de manier van vragenstellen door het CDFD. Waar voorheen veel vragen in casusvorm voorkwamen, gerelateerd aan algemene en brede onderwerpen, zien we steeds vaker detailvragen voorbijkomen. Vrij specialistische vragen die je echt alleen maar kunt weten als je de stof bestudeerd hebt.
Onze conclusie is dat examenkandidaten zich anders moeten gaan voorbereiden om te kunnen slagen. Naast een training om de onderwerpen goed te behandelen en ook de vraagmethodiek te bespreken, wordt echt meer (zelf)studie verwacht. Doe je dat niet, dan daalt je slagingskans behoorlijk. Simpelweg omdat je de antwoorden niet weet. Het CDFD wil op deze manier voorkomen dat cursisten na een korte training slagen, zonder dat ze zich inhoudelijk echt in de materie verdiept hebben. De komende tijd gaan wij daarom extra vaak op examen. Zo kunnen we onze trainingen en onze oefenexamens op dit punt aanscherpen. ‘

De zomertip van de Lindenhaeghe-trainers is dus: wil je het PE-examen halen, duik dan echt even de boeken in. Doorloop de E-learning, oefen met Slim leren, oefenexamens en zet de puntjes op de i met een examentraining. Zie zo’n training echt als extra boost, iets dat nog nét even wat extra’s geeft. Maar laat je poging niet alleen van een korte training afhangen. Daarmee red je het niet meer.

Nog een extra tip:

Doe je PE in Juli of augustus, dan krijg je onze herexamenservice er gratis bij. Dat is ook een fijne extra zekerheid.