Leidinggeven aan millennials?

10-12-2019

Geef ze vertrouwen

Leidinggeven aan millenials

Millennials staan bekend als een moeilijk te sturen generatie. Geboren tussen 1980 en 2000 zijn ze gewend om razendsnel én met wie ze maar willen contact te maken. Hiërarchie zegt hen niets. Vrijheid en zelf richting geven aan hun leven zijn belangrijke waarden. In 2020 bestaat de helft van de werkvloer uit millennials. Het is dan best handig om leiding aan hen te kunnen geven. Maar hoe pak je dat aan?

De generatie Y, zoals millennials ook wel worden genoemd, hebben van huis en school uit geleerd om op een mensgerichte manier samen te werken. Deze samenwerking gaat uit van openheid, gelijkwaardigheid en vertrouwen. Daarbij willen ze graag iets bijdragen. Betekenisvol zijn en betrokken bij wat ze doen. Gewoon een kunstje doen om geld te verdienen is niet genoeg. Pas wanneer ze het gevoel hebben dat hun werk bijdraagt aan het hogere doel, gaan ze hun best doen.

Elk nadeel heeft zijn voordeel

In plaats van je te ergeren aan die ogenschijnlijke eigenwijze, verwende en op zichzelf gerichte millennials, kun je als leidinggevende bovenstaande eigenschappen juist benutten. Betrokken medewerkers, die de vrijheid hebben om hun eigen werk vorm te geven, zijn veel productiever en dragen in hoge mate bij aan het realiseren van de gezamenlijke doelen. Millennials staan óók bekend als een hardwerkende en betrokken generatie. Oké, ze boeken wel eens een vakantie onder werktijd, maar ze werken ook net zo makkelijk s ’avonds nog even thuis door.

Hoe houd je een millennial bij de les? Bureaucratie, slecht leiderschap en een gevoel van geen controle hebben over hun werk, blijken de grote energievreters bij millennials op de werkvloer. Wat helpt is een gezamenlijk helder doel, vertrouwen geven en veiligheid bieden.

Helder doel

Ga voor een gezamenlijk doel: dat van de organisatie, of nog mooier, een hoger doel dat van belang is voor onze samenleving. Geef millennials het gevoel dat alles wat ze doen binnen de organisatie, bijdraagt aan het gezamenlijk doel. Zo creëer je betrokken medewerkers en dan krijgt je organisatie vleugels.

Geef vertrouwen

Bureaucratie ontstaat vaak uit angst. Laat het los en geef vertrouwen. Geef millennials de vrijheid om binnen het grote gezamenlijke doel hun eigen doelen te bepalen én hoe ze die willen bereiken. Dit verhoogt de betrokkenheid enorm. Ze gaan zelf initiatieven nemen.

Je kunt heel hiërarchisch regels opstellen en vragen of iedereen zich er aan houdt, of je kunt iedereen de vrijheid geven om zelf te bedenken hoe het moet en daar onderling afspraken over maken. In het eerste geval ben jij steeds aan het controleren en disciplineren. In het tweede geval ontstaat op natuurlijke wijze een team, dat elkaar aanspreekt op het behalen van resultaten én betrokken is.

Fouten maken mag

Naast vertrouwen is veiligheid ook belangrijk. Het zit niet in onze cultuur om fouten te mogen maken, terwijl je daar juist het meeste van leert. Als organisatie moet je jouw mensen het vertrouwen geven om het op hun eigen manier te doen. Fouten maken moet! Creëer een warm bad. Tegelijkertijd is het voor millennials belangrijk om waardering en erkenning te krijgen. Dat zijn ze namelijk van huis uit gewend. Waardeer hun fouten en vier hun successen.

Als je dat goed doet, krijg je er betrokken en bevlogen werknemers voor terug. Wist je dat in Nederland maar 9% van de werknemers zegt echt betrokken te zijn bij zijn werk? (bron: Gallup). De rest hangt samen met zijn jas ook zijn bevlogenheid aan de kapstok wanneer ze de werkvloer betreden. Millennials hebben die bevlogenheid nog, mits je ze vertrouwen geeft en in hun eigen kracht zet.

Hoe laat je millennials binnen jouw organisatie tot bloei komen, hoe zorg je ervoor dat ze niet snel weggaan en hoe ga je om met generatieverschillen? Dat leer je in de Training Leidinggeven aan Millennials.