Kwart Nederlanders heeft spijt van de aankoop van een woning

19-08-2020

Huis verkocht

Een klant die een nieuw huis wil kopen? ‘Let dan goed op’, adviseert trainer en estate planner Leo Brunt. ‘Probeer te achterhalen of de klant wel écht de juiste keuze maakt’. Uit een onderzoek van Kadasterdata.nl blijkt namelijk dat een kwart van de Nederlanders momenteel spijt heeft van de aankoop van een huis.

Spanningen
Het kopen van een woning is voor veel mensen een mijlpaal: een nieuw begin, een stap vooruit en een moment van vreugde. Maar die vreugde duurt niet altijd even lang. Recent onderzoek wijst uit dat ontevredenheid op de loer ligt. En dit zorgt dan weer voor spanningen in de relatie.

Concessies doen
Het is niet alleen de prijs waarover kopers achteraf vaak struikelen. Ze twijfelen daarnaast aan het besluit om die specifieke woning te kopen. Als de euforie wat is gezakt, is het tijd voor bezinning en reflectie: past deze woning wel bij onze wensen? Is dit wat we voor ogen hadden? Wat vinden we van deze buurt? Peter Abramhamse van Kadasterdata.nl vat samen: ‘Gezien de krapte op de woningmarkt, begrijp ik dat mensen sneller geneigd zijn concessies te doen wat betreft hun belangrijkste woonwensen’.

Financiële zorgen
De vraag die zich opwerpt, is welke effecten dit op de (financiële) toekomst van de klant gaat hebben. Het lijkt er sterk op dat de prijsstijging op de woningmarkt tot stilstand gaat komen en mogelijk zit er een prijsdaling in. Tel daarbij op de spanningen die ontstaan door onvrede over de aankoop en de financiële zorgen die de coronacrisis met zich meebrengt en een persoonlijke crisis ligt op de loer.

Vaderlijk advies
Peter Abrahamse eindigt daarom met een vaderlijk advies: ‘Als je een huis koopt, kijk dan verder dan je huidige levenssituatie en -behoeften. Want waar je nu waarde aan hecht, hoeft over vijf jaar helemaal geen rol meer te spelen. Hoe moeilijk het ook is, probeer hier tijdens het aankoopproces zoveel mogelijk rekening mee te houden.’ Trainer Leo Brunt sluit zich hierbij aan en voegt eraan toe dat hier ook voor de adviseur een verantwoordelijkheid ligt. ‘Juist híj moet nu het hoofd koel houden en de juiste vragen stellen,’ aldus Leo Brunt.

Naar de Opleiding Estate Planner

Naar de Opleiding Erkend Hypotheek adviseur

Bron