Waarom kritisch denken je verder helpt

27-08-2019

Laatste nieuws Lindenhaeghe

De overheid startte onlangs een campagne: ‘Blijf kritisch’. Vooral bedoeld om mensen bewust te maken van nepnieuws. Want, zo meent minister Ollongren van Binnenlandse Zaken, door sociale media wordt er een grote hoeveelheid nepnieuws over ons heen gestort en worden we mogelijk beïnvloed door buitenlandse spelers via uitgekiende campagnes.

Best goed natuurlijk dat de overheid ons ‘mediawijs’ wil maken en uitlegt hoe sociale media, algoritmes en filterbubbels werken. Maar kritisch denken is meer dan dat: het is één van de belangrijkste Future Skills.

Socrates

Kritisch denken is nu actueler dan ooit, maar de theorie hierover is van alle tijden. Filosoof Socrates was een van de eersten die er dingen over opschreef. Hij was ervan overtuigd dat wijsheid in onze eigen ervaring verborgen ligt. Die kun je ontdekken door niet alleen af te gaan op je intuïtie of je emoties, maar vooral door logisch na te denken. Hij ontwikkelde hiervoor de ‘socratische methode’, die bestaat uit kritische vragen stellen. Socrates moedigde studenten aan onderscheid te maken tussen zaken die je kunt bewijzen en welke zijn gebaseerd op aannames.

21st century skills

Kritisch denken wordt gezien als één van de meest belangrijke 21st century skills. Het is een essentiële vaardigheid voor het onderzoeken en beoordelen van informatie. Wat is een feit, wat is een mening, hoe kijken anderen hier tegen aan en wat vind jij? Kritisch denken helpt je om weloverwogen beslissingen te nemen.

Kritisch denken heeft nog een belangrijk voordeel: door iets van verschillende kanten te bekijken en vragen te stellen, verzamel je argumenten die je keuze of stelling onderbouwen. Argumenteren is onderdeel van onderhandelen. Als je dit goed kunt, kun je hier veel voordeel van hebben.

Onafhankelijk individu

Welke competenties horen bij kritisch denken? Goed kunnen nadenken en dingen op een rijtje zetten, maar ook een open houding, (zelf)reflectie en zelfregulerend vermogen spelen een essentiële rol. Bij kritisch denken hoort óók dat je jouw eigen aannames ter discussie kunt stellen.

Beheers je dit goed en weet je hierdoor de juiste vragen te stellen, dan ben jij een kritische denker: je kunt informatie doorzien en op waarde schatten, onjuistheden signaleren en een visie of mening tegen het licht houden. Je bent een onafhankelijk individu en een kei in discussies, want je hebt altijd een hoop zinnige argumenten bij de hand.

Jij weet hoe het in elkaar steekt, wat je er zelf van vindt én wat je wilt, omdat je erover hebt nagedacht. Precies zoals minister Ollengren dat graag ziet.

Meer weten over Kritisch Denken als Future Skill? Bekijk de video op NLOntdekt: https://nlontdekt.nl/inspirati...

Hoe ‘future proof’ ben jij als professional? Doe de test op NLOntdekt en ontvang een persoonlijk rapport met daarin de status van jouw future skills. Naar NLOntdekt: https://nlontdekt.nl/future-sk...