Krijg meer gedaan door betere energie

02-05-2018

Laatste nieuws Lindenhaeghe

Je hebt er misschien wel eens van gehoord: the Energy Project. Twee Amerikaanse sportpsychologen zijn dit project gestart om topmensen bij grote bedrijven beter te laten presteren. Niet door hun tijd efficiënter te benutten, maar door hen beter te laten omgaan met hun energie.

Sportpsychologen zijn dit project gestart om topmensen bij grote bedrijven beter te laten presteren. Niet door hun tijd efficiënter te benutten, maar door hen beter te laten omgaan met hun energie.

En het werkt. De deelnemers aan het project zijn minder (snel) moe en voelen zich energieker. Ook in Nederland kampen veel mensen met vermoeidheid. Uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht blijkt dat de helft van de mensen na een nacht slapen zich nog steeds moe voelt. De helft! Dat is best veel.

Verschillende soorten energie
Volgens de onderzoekers bestaan er verschillende soorten energie, die bepalen hoe we ons voelen en wat we gedaan krijgen. Hoe je jouw energie ervaart, wordt bepaald door twee assen met variabelen: kalm tegenover gespannen en moe versus energiek.

Het vervelendste is ‘gespannen vermoeidheid’, dan ben je moe én gestrest. Je hebt het gevoel dat de problemen zich huizenhoog opstapelen en je hebt geen idee waar te beginnen. Heel vervelend en zeker niet productief.

De tweede is gespannen energie. Hierbij komt ook een beetje stress om de hoek kijken. Je hebt een deadline, je bent druk en erg productief. Dat is op zich prima, maar het is wel energie die je uitput.

Dan is er ‘kalme moeheid’, dat is die zalige vermoeidheid die je kunt voelen na een lichamelijke inspanning of een productieve dag. Als je je er aan kunt toegeven is het fijn, anders wordt het al snel ‘gespannen vermoeidheid’.

Maar het fijnste is ‘kalme energie’. Hierbij ben je energiek, maar niet gespannen. Klaar om actie te ondernemen en vol aandacht voor alles om je heen. Het is het soort energie die de meeste mensen als heel prettig ervaren en ervoor zorgt dat je schijnbaar moeiteloos dingen kunt realiseren.

Altijd een volle batterij
Zo veel mogelijk ‘kalme energie’, dat is de ideale situatie. Maar dat betekent dat we eigenlijk geen stress meer mogen hebben. En tja, een wereld zonder deadlines is een utopie. Daarbij, af en toe een klein beetje stress houdt ons ook bij de les.

Het antwoord is afwisseling: wees je hiervan bewust en laat de verschillende energievormen elkaar opvolgen. Volgens de onderzoekers doen we er goed aan om ons leven te zien als een serie sprints: we moeten er een deel van de tijd helemaal voor gaan, maar ons daarna ook weer volledig ontspannen voordat we de volgende uitdaging aangaan. Ook dan is gespannen energie goed vol te houden. En als je dan daarbij van tijd tot tijd ‘kalme energie’ of flow kunt ervaren, word je nooit meer vermoeid wakker.

Bekijk de training 48 uur in 1 dag