Keuzestress? Kies de juiste strategie

21-03-2017

Laatste nieuws Lindenhaeghe

De verkiezingen zijn weer achter de rug.
Wat een hoge opkomst! Meer dan 80% van de Nederlanders heeft hun rode stip gezet op dat verschrikkelijk grote stembiljet. Voor de meesten een heel bewuste keuze. Maar wist jij dat we de meeste beslissingen (90%) onbewust maken? Eigenlijk is dat maar goed ook. Stel je voor dat je elke dag opnieuw moet bedenken hoe je op je werk komt. Of dat je wel of niet je tanden poetst. Vaak terugkerende keuzes zijn gewoontes geworden en doen we lekker op de automatische piloot.

Die andere 10%, de bewuste keuzes, kunnen best stress opleveren. Hoe groter de consequenties, hoe moeilijker de beslissing. Angst speelt hierin een grote rol. Het gevoel dat je misschien de verkeerde keuze maakt, kan behoorlijk verlammend werken. Sta jij voor een belangrijke beslissing? Deze tips helpen je verder.

1. Het lijstje
Moet je een beslissing nemen waar verschillende haken en ogen aan zitten, dan kan het bekende lijstje je helpen. Schrijf op welke voor- en nadelen je kunt bedenken en hoe zwaar ze voor je wegen (hoe vaak ze meetellen). Een simpele rekensom geeft aan wat voor jou de beste keuze is. Deze strategie werkt vooral bij praktische beslissingen.

2. Je intuïtie
Kom je er met het lijstje niet uit, dan sta je waarschijnlijk voor een keuze die invloed gaat hebben op jou, op hoe je in het leven staat of hoe je dingen ervaart. Vertrouw dan op je intuïtie. Je gevoel klopt namelijk bijna altijd. Een goede truc om je intuïtie uit de kast te lokken, is deze: gooi een muntje op. Kop is de ene keuze, munt de andere. Voel je een lichte teleurstelling bij de uitkomst? Dan is dat de verkeerde.

3. Relativeer
Hak gewoon een knoop door en besef: de meeste keuzes zijn niet voor eeuwig. Geniet van het feit dat je een beslissing hebt genomen en dat je weer verder kunt. En valt het toch tegen? Vaak is het prima mogelijk om na de beslissing nog wat bij te sturen of zelfs opnieuw een heel andere keuze te maken.

4. Oefen
Jezelf trainen in het maken van bewuste keuzes op eenvoudige thema’s blijkt een positief effect te hebben op het maken van keuzes in het algemeen. Door dit te oefenen, merk je dat je door het maken van jouw keuze invloed kunt uitoefenen op een situatie. En dat je de situatie na een keuze dus ook weer kunt veranderen met een nieuwe keuze. Deze ervaring kun je inzetten bij het maken van ingewikkeldere beslissingen! Voortaan dus toch maar iets minder op die automatische piloot.

Bekijk onze trainingen persoonlijke ontwikkeling