Je kunt je hersens resetten!

01-04-2019

Laatste nieuws Lindenhaeghe

Nobody’s perfect. Maar heb jij één of meerdere eigenschap(pen) waar je vreselijk van baalt, dan is het gelukkig wel mogelijk om jezelf te veranderen.

Kom je vaak te laat of heb je altijd geldgebrek? Laat je anderen niet uitpraten of ben je juist te timide en heb je na een druk jaar besloten dat het écht anders moet? Dat kan! Je kunt je hersenen namelijk resetten.

Het geheim zit ‘m in dat handige stukje hersens net achter ons voorhoofd: de prefrontale cortex. Eigenschappen die bij je persoonlijkheid horen, worden voor een groot deel hier bepaald. Dit deel van ons brein wordt als laatste gevormd, tussen je 18e en 25e levensjaar.

Help, ik ben ouder!?

Ben je nog lekker jong, dan kun je slechte gewoontes dus heel gemakkelijk afleren. Maar waarschijnlijk ben je de 25 al gepasseerd. Niet getreurd, onderzoek heeft aangetoond dat het ook na die leeftijd mogelijk is om dit deel van je brein te ‘resetten’. Het kost alleen wat meer moeite.

Lees ook: ‘Mijn collega’s kennen me niet meer terug’

Wat is het geheim van zo’n breinupdate? Neuropsycholoog Ash Nayate is specialist in gedragsverandering. Zij ziet een duidelijk verband tussen gedrag, gedachten en het veranderen van je persoonlijkheid. Zij stelt dat wanneer je iets maar vaak genoeg doet of denkt, het vanzelf een gewoonte wordt en daarmee onderdeel van je persoonlijkheid. Onze gedachten en gedrag zijn gebaande paden in onze hersenen, een soort ingesleten riviertjes. Maar we kunnen deze verleggen en nieuwe paden maken: herprogrammeren.

Doorzetten

Hoe meer ingesleten het patroon is, hoe langer het duurt om het te veranderen. Daarom gaat het nog zo goed net na je pubertijd, veel (denk)patronen zijn nog nieuw en hebben maar een paar keer nodig om ‘eigen’ te worden. Nayate: “Na je 25e levensjaar moet je iets 21 keer doen voor het een gewoonte is.” Dit getal (of drie weken, elke dag een keer) wordt wel vaker genoemd in de neuropsychologie. In werkelijkheid is het een gemiddelde. Soms kost het meer moeite, vooral hardnekkige eigenschappen of ingesleten patronen. Drie tips van Nayate om je brein te helpen een nieuwe start te maken:

1. Schrijf op wat je wilt bereiken – dit maakt het helder en concreet

2. Kleine stapjes per keer – aan onbereikbare doelen heb je uiteindelijk niets

3. Vertel je voornemen aan anderen – hoe vaker je dit doet, hoe meer ‘waar’ het wordt.

Wil je elke maand tips en inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op facebook.