In mei komt er (g)een huisje vrij!

02-05-2022

Nieuws

Overspannen woningmarkt

Door alle PE-, Wft- en STAP/subsidie-drukte zouden we bijna vergeten dat er ook nog zoiets is als een overspannen woningmarkt. Recente cijfers van het CBS en het Kadaster laten zien dat het aantal transacties weliswaar daalt. maar de prijzen nog steeds stijgen. Alleen minder snel.

De afvlakking zet door
Bestaande koopwoningen waren in maart wederom 19,5% duurder dan een jaar eerder. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in maart 93,6% hoger. Maar de prijsstijging in maart is opnieuw wat kleiner dan een maand eerder. De afvlakking zet door.

Meer verbouwingen
Dat er verschuivingen plaatsvinden op de woning- en hypotheekmarkt, merkt ook De Hypotheekshop. In een artikel op InFinance is te lezen hoe een aantal grote ontwikkelingen op de hypotheekmarkt in het eerste kwartaal bij elkaar kwam. Eén van die ontwikkelingen is de groei van het aantal verbouwingen. Volgens De Hypotheekshop is dit een belangrijk signaal dat de woningmarkt nog steeds kampt met grote krapte.

Stijging hypotheekrente
Een andere belangrijke trend is de forse stijging van de hypotheekrente. Deze droeg bij aan het enorme aantal hypotheekaanvragen in het afgelopen kwartaal, aldus De Hypotheekshop. Dat zijn enerzijds omsluitingen (vanwege de eerdergenoemde verbouwing). Maar doordat de rente in hoog tempo blijft stijgen en de prijzen iets stabiliseren, gaan ook steeds meer mensen alsnog op zoek naar een nieuwe woning. Uit cijfers van de Funda Index blijkt dat het aantal contactaanvragen de afgelopen drie maanden met een kwart is gestegen en ook het aantal bezichtigingsaanvragen steeg met een derde.

Een omslagpunt
Van rust en ruimte op de woningmarkt is voorlopig nog geen sprake. Joost Dop, CEO van Funda, denkt dat er het komende halfjaar een omslagpunt gaat komen. Hij verwacht dat door de stabiliserende prijzen en de stijgende rente steeds meer verkopers gaan twijfelen over het juiste verkoopmoment. Hierdoor is de kans groter dat verkopers besluiten de verkoop niet door te zetten, met als gevolg dat de tekort aan woningen nóg nijpender wordt.

Wat de invloed van deze ontwikkelingen gaat zijn op het aantal hypotheektransacties zal in de loop van het jaar moeten blijken.