Ik heb leren vertrouwen op mijn eigen hersenen

11-06-2018

Laatste nieuws Lindenhaeghe

Monique van der Steen (Opleidingen Management Lindenhaeghe) volgde de Training Mindmappen en Snellezen. Ze was vooral nieuwsgierig naar de technieken die hierbij worden toegepast. En hoe deze haar konden helpen bij het sneller verwerken van informatie.

Wat was de aanleiding voor deze training?
Monique: “Net als bij heel veel kenniswerkers komt er de hele dag informatie op me af. Mails, verslagen, rapporten het gaat maar door. Dan is het wel fijn als je hier snel doorheen kunt. Het belangrijkste inzicht dat ik heb opgedaan tijdens de training, is dat je hersenen meer kunnen verwerken dan je denkt. Je kunt snel door een tekst heen scannen en je brein haalt dan de essentie eruit. Ik heb er echt op leren vertrouwen dat ik de hoofdzaken van bijzaken kan onderscheiden.”

Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan?
“Ja dat klopt, we hebben hier veel mee geoefend. Ik ben 47 jaar en lees dus al heel wat jaartjes op dezelfde manier. Buig dat maar eens om. We moesten zelf teksten meenemen en kregen steeds een bepaalde tijd om deze te lezen en te begrijpen. De trainer hield van iedereen de score bij op een flipover. Superinspannend. Daarna deden we met de groep ontspanningsoefeningen, want je hersenen worden door dit soort oefeningen echt op de proef gesteld.”

Voelde iedereen zich prettig bij deze werkwijze?
“Het klinkt misschien een beetje zweverig, die ontspanningsoefeningen, maar dat was het niet hoor. Ze waren heel functioneel. De trainers creëerden een veilige setting, waarbij er - ook onder hoge druk - voldoende aandacht was voor iedereen.”

Wat bracht het mindmappen jou?
“Met mindmappen breng je de structuur van teksten en ideeën in beeld. Dat zorgt voor meer tekstbegrip en helpt heel erg bij het verwerken van de stof. Alsof je haakjes maakt die zich kunnen vastklinken in je hersenen. Ik vond het een heel handige techniek en een mooie aanvulling op het snellezen. Logisch dat deze samen in één training zitten. Al kunnen ze ook goed apart van elkaar worden getraind.”

Pas je de nieuwe technieken al toe in de dagelijkse praktijk?
“Jazeker! Het gaat er vooral om dat je je ervan bewust bent dat er meerdere technieken zijn om stof te lezen of samen te vatten. En daar heeft deze training me goed bij geholpen.”

Naar de Training Mindmappen & Snellezen