Hoekstra consulteert de markt over provisietransparantie

06-07-2020

Financieel voorstel

Minister Hoekstra (financiën) komt met een Wijzigingsbesluit financiële markten 2021. Een belangrijk onderdeel hiervan is de invoering van actieve provisietransparantie bij schadeverzekeringen. Een onderwerp dat de gemoederen al lang bezighoudt.

De discussie over de beloning op schadeverzekering (moet deze vooraf actief aan de klant kenbaar gemaakt worden), speelt al jaren. Door transparant te zijn over de provisie, wordt het voor de klanten inzichtelijker welke eventuele afsluit- en doorlopende provisie hij of zij betaalt en welke dienstverlening hij of zij daarbij kan verwachten.

Critici
Critici geven echter keer op keer aan dat (een eis tot) transparantie een mooie streven is, maar dat dit dan wel voor iedereen zou moeten gelden: voor het intermediair, voor banken en bijvoorbeeld ook de zakelijke markt.

Slap aftreksel
Jurjen Oosterbaan van DFO noemt het Wijzigingsbesluit zoals het er nu ligt een slap aftreksel. “Als je al actieve provisietransparantie zou willen, dan is dit wel een slap aftreksel”, zegt hij in een reactie op het voorstel op amweb.nl. Volgens Oosterbaan wordt hier de kool en de geit gespaard en is van een gelijk speelveld geen sprake.

Het voorstel is uitgewerkt in een verzamelwet, waarbij de markt geconsulteerd wordt. Tot 13 augustus hebben marktpartijen de tijd om te reageren op het Wijzigingsbesluit.