030 – 693 23 48

Het trainen van vaardigheden

27-05-2020

Persoonlijke ontwikkeling: wat is het en wat brengt het? In ons drieluik ‘het belang van persoonlijke ontwikkeling’ gaan we hierop in.

Leren en ontwikkelen kan op verschillende vlakken. Lindenhaeghe ziet persoonlijke ontwikkeling als de groei die financieel professionals doormaken gedurende hun loopbaan. Deze groei bevat kenniscomponenten, maar vooral ook vaardigheden die medewerkers in staat stellen meer uit zichzelf én hun baan te halen.

In het artikel van twee weken geleden, hebben we uitgelegd dat persoonlijke ontwikkeling een investering is in de toekomst. In het tweede artikel van dit drieluik –‘Het trainen van vaardigheden, hoe gaat dat in zijn werk? gaan we hier verder op in.

Trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling hebben één ding gemeen: ze zorgen ervoor dat medewerkers hun taken beter kunnen doen. Van gewoon goed naar excellent; persoonlijke ontwikkeling maakt het verschil. Persoonlijke ontwikkeling is een katalysator voor professionele ontwikkeling. Hoe het werkt? Door het beïnvloeden van gedachten en gedrag. Het kán, door te trainen.

Oefening baart kunst
Waar het bij kennis vergaren gaat om het leren van feiten, gaat het bij vaardigheden om het laten inslijten van gedragspatronen. Onze gedachten en gedrag zijn als gebaande paden in onze hersenen, een soort ingesleten riviertjes. Je kunt ze verleggen en nieuwe paden maken.

Een voorbeeld: je merkt dat je het lastig vindt om de boodschap af te stemmen op de doelgroep, of dit nou klanten zijn, collega’s of medewerkers. Er is iets in jouw wijze van communiceren, dat weerstand oproept. Het is dan goed om te weten dat er verschillende communicatiestijlen bestaan. In een training kun je uitzoeken welke stijl er nu wordt gehanteerd en welke beter bij de situatie zou passen.

Wanneer je iets maar vaak genoeg doet of denkt, wordt het een gewoonte en daarmee onderdeel van je persoonlijkheid. Zie het als een stukje polijsten: het is er al maar het kan gladder, meer passend. De trainingen van Lindenhaeghe zijn daarom erg persoonlijk: elke deelnemer start met een analyse van het eigen gedrag. Daarna gaan we aan de slag met concrete voorbeelden en het oefenen van vaardigheden. Nieuwe paden maken! Dat geeft ruimte voor groei.

Wat moet er anders?
Elk bedrijf en elke individu zou persoonlijke ontwikkeling op de agenda moeten hebben. Het is de basis van een ontwikkelgesprek en komt van pas bij functioneringsgesprekken. Hoe kan de medewerker groeien en ontwikkelen, hoe kan het team beter samenwerken en welke training/coaching heeft de leidinggevende nodig? Persoonlijke ontwikkeling vindt plaats op elk niveau en kan inspelen op elke vraag. Wil je adviezen helderder presenteren aan de klant, efficiënter werken, beter presenteren of het relatiebeheer verbeteren? Een training op het gebied van persoonlijke ontwikkeling is in deze tijd een onmisbare aanvulling op de verplichte kennisopleidingen voor de financieel adviseur.

Neem contact op me onze afdeling Maatwerk om de mogelijkheden voor jouw bedrijf te bekijken.

Bekijk de trainingen die in binnenkort starten

Volgende keer: de winst van persoonlijke ontwikkeling