Het PE(Wft)-vakbekwaamheidsstelsel bestaat alweer vijf jaar

30-10-2019

Laatste nieuws Lindenhaeghe

Het PE (Wft)-vakbekwaamheidsstelsel bestaat alweer vijf jaar. Tijd voor een feestje?
Niet echt, als je het de vele professionals vraagt die steeds opnieuw hun PE-punten moeten behalen. Wel, volgens Erik Mulder, hoofd Stafbureau van het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD), want: “Het systeem loopt nu gesmeerd”.

Maar er waren toch plannen voor iets nieuws? Iets met een PA-register? Hoe zit het daar mee?
Mulder maakt korte metten met het gerucht dat het stelsel (en dan met name de PE-examens) op de schop zou gaan. Mulder: “Er is geen enkele aanwijzing dat er veranderingen in dit stelsel worden aangebracht”.

Alternatief voor PE
De geruchten ontstonden eind vorig jaar, toen het Verbond stelde dat het PE-examen aan vervanging toe was. “Een register voor medewerkers met klantcontact en adviseurs die permanent actueel zijn, zou een alternatief kunnen zijn voor het PE-examen”, zei een woordvoerder van het Verbond destijds. “De nadere invulling bespreken we nog met de andere brancheorganisaties in de financiële sector.” Het Verbond gaf aan dat het ministerie van Financiën ‘op de hoogte’ was van de plannen en wensen.
Mulder erkent dat er gesprekken zijn geweest met brancheorganisaties over PA-tooling, maar dat er van een concreet plan geen sprake is. Mulder: “Er zijn geen wijzigingen in wet- en regelgeving in voorbereiding. Bovendien staat het bij geen enkele fractie in de Tweede Kamer op de agenda.”

Maar waarom dan gesprekken met de brancheorganisaties?
Mulder: “De PE-examinering loopt nu goed. Dat ontslaat ons echter niet van de plicht om te kijken of en waar het beter kan. We luisteren absoluut naar geluiden uit de sector.”

Advies: vooral doorgaan
Eerder (in 2017) deed adviesbureau Ecorys in opdracht van het CDFD een onderzoek naar de modulestructuur van het Wft-vakbekwaamheidsbouwwerk. Op basis van dit rapport adviseerde het CDFD de minister om de modulaire opbouw te behouden. Wel werden per 1 april 2019 aanpassingen binnen de modules doorgevoerd. De aankondiging veroorzaakte destijds veel onrust in de markt omdat lange tijd niet duidelijk was of adviseurs nou wél of niet het examen PE Basis en/of het examen PE Consumptief krediet vóór 1 april nog moesten halen.
Mulder lijkt nieuwe onrust te willen voorkomen met zijn uitspraken. “Midden in een PE-periode zal er sowieso geen enkele wijziging in het stelsel worden aangebracht”, benadrukt hij. “Maar ook na 2022 verwacht ik geen ingrijpende veranderingen.”

Toch stellen veel adviseurs het PE-examen uit
Dat adviseurs evengoed ‘afwachten’ en hun PE-examens uitstellen, komt Mulder niet onbekend voor. Het CDFD spreekt van een patroon. Mulder: “De ervaring leert dat veel mensen geneigd zijn PE-examens pas op het laatste moment te doen.”
Dat laatste blijkt inderdaad uit de cijfers: vanaf april 2019 tot nu zijn er nog géén 5.000 examens afgelegd, terwijl er aan het einde van de vorige PE-periode maandelijks meer dan 15.000 mensen PE-examen deden.

Wie snel is, wint tijd
Early Adaptor José Kerstens reageert op een eerder artikel in onze nieuwsbrief: “Wat ze ook beslissen: ik heb al mijn punten al binnen. Mijn volgende deadline is pas 1-4-2025. Dat geeft veel rust; ik kan het iedereen aanraden.”

Link naar Wft

Link naar PE