Help. Ik ben gezakt voor mijn WFt PE Plus-examen. En nu?

01-11-2016

Laatste nieuws Lindenhaeghe

"Op dit moment krijgen we veel vragen over de PE Plus-examens; deze examens worden als lastig ervaren. Dat geeft spanning, dat merk je ook aan de telefoon."

Voor de tweede keer gezakt

Lisette: "Vandaag had ik een klant aan de telefoon die voor een tweede keer gezakt is voor het examen PE Plus Vermogen. Ze vraagt daarom Lindenhaeghe om advies.

Ze is al jaren werkzaam bij een verzekeraar als Schade Adviseur. In het verleden heeft deze klant het Assurantie A diploma behaald en aangevuld met Beleggen (ook wel Beleggen A genoemd). Daarna heeft ze altijd netjes haar WFt PE punten behaald.

Met deze kwalificaties komt ze in aanmerking voor de beroepskwalificatie Vermogen. Een vaak gehoorde motivatie om op te gaan voor de PE Plus-examens is: "Ik wil graag mijn diploma geldig houden".

Lastige opgave

Lisette: “Ik begrijp deze gedachtegang volledig. Destijds heb je immers tijd, geld en energie gestopt in het behalen en geldig houden van je diploma's. Het is dus begrijpelijk dat je dan geen kwalificaties wilt laten vervallen. Toch?”

Vertaalslag

Tijdens het doorvragen blijkt dat de klant in haar dagelijkse werkzaamheden weining van doen heeft met levensverzekeringen en/of beleggen. De kans is groot dat ze hierdoor vast loopt op de competentie- en vaardigheidsvragen van het PE Plus examen Vermogen.

Lisette legt uit: "Bij de competentie- en vaardigheidsvragen moet je juist de vertaalslag maken naar de dagelijkse praktijk. Dit is een lastige opgave voor professionals die hier niet dagelijks mee werken."

Dubbel zo zwaar

"Omdat de competentie- en vaardigheidsvragen van het examen dubbel zo zwaar tellen, is het - zonder de noodzakelijk praktijkervaring - lastig om te slagen, aldus Lisette. "Het PE Plus-examen is gericht op de financieel professional die in dit specifieke vakgebied werkzaam is. Niet op personen die enkel eerder gehaalde diploma's geldig willen houden."

In één keer slagen? Ons geheim

Lisette: "Ik adviseer klanten eerst de gratis Diploma-tool op onze website in te vullen. Zo weet je exact welke beroepskwalificaties je kunt aanvragen.

Ben je niet meer werkzaam in een specifiek vakgebied?

Focus dan op de beroepskwalificaties van je eigen beroepspraktijk. Daarmee verhoog je de slagingskans. De Diploma-tool van Lindenhaeghe ondersteunt je bij dit proces."

Het combinatieprogramma is erg effectief

Lisette sluit af: "Met de Diploma-tool krijg je snel inzichtelijk welke PE Plus programma's voor jou van belang zijn. Met deze uitkomst kan Lindenhaeghe je nog beter begeleiden naar je vereiste beroepskwalificaties.

Daarnaast adviseer ik te kiezen voor het combinatieprogramma klassikale opleiding met direct examen. Met dit combinatieprogramma word je doelgericht getraind op de nieuwe examenonderdelen Vaardigheden en Competenties. Deze combinatie is erg effectief. Dit blijkt uit onze slagingspercentages. Onze percentages liggen tot nu toe boven het landelijk gemidddelde."