Gemiddeld hypotheekbedrag gestegen

09-06-2021

Hypotheken huis

Het aantal gepasseerde hypotheken voor koopwoningen is in mei gedaald in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Het totaalbedrag dat verhypothekeerd werd, lag echter nagenoeg gelijk. Volgens Hypotheken Data Netwerk (HDN), dat de cijfers publiceerde, geeft dit aan dat het gemiddelde hypotheekbedrag is gestegen.

Stijgende huizenprijzen
Die stijging heeft deels te maken met de stijgende huizenprijzen maar ook met het verzilveren van overwaarde van woning. Gezien de lage hypotheekrente is het nog altijd aantrekkelijk om een deel van de hypotheek consumptief aan te wenden. De rente is dan niet aftrekbaar, maar met de huidige rentestand een minder groot bezwaar.

Gevaar van restschuld
Naast vertroebeling van fiscale splitsing (vanwege de deels niet aftrekbare rente) en ‘stapeling’, is er ook het gevaar van een restschuld. Als de huizenprijzen weer dalen, loopt de consument het risico dat de hypotheek uiteindelijk hoger eindigt dan de waarde van de woning.

Opeethypotheek
Datzelfde geld(t) – Radar waarschuwde daar onlangs nog voor – voor sale-and-leaseback, de opeethypotheek en de ‘help-je-kind-van-de-studieschuld-af’-hypotheek. Ook de AFM is kritisch: 'Hoewel het product in een groeiende behoefte voorziet, bestaat het risico dat kwetsbare huiseigenaren erdoor in de problemen komen'.
Een goede adviseur met veel kennis op het gebied van hypotheken en integrale Financiële Planning kan hierbij helpen.

Meer over dit onderwerp?

Download de e-paper Erkend Hypotheek Adviseur

Bekijk de Opleiding Erkend Financieel Adviseur

Bekijk de Leergang Hypothecair planner