Gelukkig is het alweer bijna kerstvakantie!

20-08-2018

Laatste nieuws Lindenhaeghe

Zit de vakantie voor jou er alweer op?
Balen hè? En het duurt nog zo lang tot de kerstvakantie. Tenminste, dat lijkt nu zo. Maar je zult zien, voor je het weet zitten we al weer midden in de feestdagen. Op naar een mooi 2019! Maar stel je voor dat je straks, knabbelend op de kerstkransjes, ontdekt dat je eigenlijk in 2018 nog een mooie training had kunnen volgen? Dat zou best jammer zijn toch? Een gemiste kans. Zeker omdat er gewoon nog budget beschikbaar was...

40% laat geld liggen
Het overkomt veel mensen, want uit onderzoek blijkt dat maar liefst 40% van de organisaties niet het volledige jaarlijks beschikbare opleidingsbudget besteedt. Dat is zonde, want van jezelf ontwikkelen word je nooit slechter. En jouw organisatie ook niet trouwens. Afijn. Nu is het een goed moment om daar over na te denken. Hoe ga jij als een betere versie van jezelf 2019 in? Een stappenplan.

1. Informeer
Je begint met het onderzoeken van de mogelijkheden. Check je CAO of arbeidsvoorwaarden of vraag aan HR wat het ontwikkelbeleid van jouw organisatie is. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 18,2% van de werknemers niet bekend is met de opleidingsmogelijkheden binnen hun organisatie. Vraag dus wat er kan en mag. Dat geeft je kaders voor de stappen hierna.

2. Wat wil jij?
Zijn er mogelijkheden én is er nog budget, dan is het tijd voor wat zelfonderzoek. Vraag je af op welk vlak jij je graag wilt ontwikkelen. Wil je iets nieuws leren, effectiever worden, efficiënter gaan werken of anders leiding gaan geven? Vraag je af wat je wilt leren, maar ook op welke manier je aan jezelf wilt werken.

3. Match
Vergelijk je eigen wensen met die van de organisatie waar je werkt. Bekijk welke nieuwe kennis en vaardigheden het meest van pas gaan komen in je baan en waarom. Waar is behoefte aan binnen het bedrijf? Maak helder wat voor jou en de organisatie de meerwaarde is van het volgen van een training. Dit helpt bij punt 5.

4. Inventariseer
Zoek uit wat de mogelijkheden zijn. Er zijn heel veel verschillende opleidingen en trainingen. Informeer jezelf over de kosten, eisen en inschrijfdata. Bekijk welke opleider goed bij jou past en kan bieden wat je bij 2 en 3 hebt bedacht. Vraag brochures aan en maak voor jezelf een wensenlijst of top 3.

5. Overtuig
Je weet wat je wilt, je hebt een aantal opties, nu moet je alleen nog je leidinggevende overtuigen. Leg dan uit wat de training voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling kan betekenen. Bijvoorbeeld: je wordt flexibeler, blijft vakbekwaam en presteert beter. Als je aan jezelf werkt, kun je je ook beter aanpassen aan veranderingen. En je zet je talenten beter in en dat zorgt voor meer werkplezier.

Wedden dat jij dan nog voor het eind van 2018 bent gestart met die nieuwe training? Wij wensen je alvast heel veel succes!

Naar onze Trainingen Persoonlijke Ontwikkeling.