Geldverstrekker en intermediair moeten handen ineen slaan

04-11-2020

Corona angst

De AFM roept geldverstrekkers op om de komende tijd alert te zijn op klanten die financieel in de knel komen. De afgelopen maanden zijn ruim 30.000 betaalpauzes verleend aan consumenten met betalingsproblemen. Deze pauzes lopen binnenkort af of zijn net afgelopen, aldus de waakhond.

Crisis duurt voort
Nu de coronacrisis voortduurt en het einde nog niet in zicht is, verwacht de AFM dat de betalingsproblemen zullen verergeren. Er zal opnieuw uitstel gevraagd worden en er zullen nieuwe dossiers bijkomen. Er moet daarom minder ad hoc en meer beleidsmatig gekeken worden naar oplossingen.

Samenwerking met intermediair
Het intermediair kan helpen bij het aanpakken van de betalingsproblematiek. Zij zijn immers vaak eerste aanspreekpunt, signaleren (structurele) problemen vaak vroegtijdig en hebben daarnaast een zorgplicht. Samen met de geldverstrekker zouden ze kunnen kijken naar (maatregelen rond) de verschillende aandachtspunten bij betalingsproblemen.

Beslismomenten
Op de website van de AFM zijn de verschillende aandachtspunten verder uitgewerkt in het document Aandachtspunten voor beslismomenten bij betalingsproblemen leningen. De AFM verwacht dat de geldverstrekker inzet op ‘een helder beleid dat het klantbelang centraal stelt en uitvoerbaar is op grotere schaal’.

Een mooie kans voor bank & intermediair om de handen ineen te slaan.

Download hier het document Aandachtspunten voor beslismomenten bij betalingsproblemen leningen.

Meer vaknieuws? Bekijk hier ons Permanent Actueel-abonnement.

Bekijk onze (bovenwettelijke) financiële opleidingen en onze PE-opleidingen.