Geld winnen maakt gelukkig

10-10-2018

Laatste nieuws Lindenhaeghe

De kans is heel groot dat ook jij meedoet aan één of meerdere loterijen. Want, tja, we dromen allemaal over die ene dag: dat je verre reizen gaat maken, een mooi huis koopt of lekker “daaaaaag!” zegt tegen je werkgever.

Maar maakt het winnen van geld je leven echt mooier? En maakt de hoeveelheid die je wint dan nog verschil? Het antwoord is twee keer ja!

Heel veel onderzoekers hebben zich gebogen over de vraag of geld winnen gelukkig maakt. We smullen van verhalen over winnaars die zich in het ongeluk storten door buitensporige uitgaven, het nemen van grote financiële risico’s of het kwijtraken van hun vrienden. Vaker gaat het gelukkig wél goed met ze. Maar een significante relatie tussen geld winnen en levensgeluk kon nog niet eerder worden aangetoond. Tot nu.

20 jaar onderzoeken
In Zweden werd onlangs het resultaat bekend gemaakt van een groot onderzoek: ‘Long-Run Effects of Lottery Wealth on Psychological Well-Being’. Over een periode van twintig jaar (!) werden duizenden loterijspelers gevolgd. Onder hen winnaars van grote prijzen, kleinere prijzen en mensen die nooit iets van betekenis hadden gewonnen. De conclusie: hoe hoger de gewonnen geldprijs, hoe tevredener de winnaar was over het leven. Winnaars die 100.000 euro hadden gewonnen, bleken hoger te scoren dan die 10.000 euro hadden gewonnen. Zelfs na twintig jaar was dat effect nog meetbaar.

Andere variabelen
De onderzoekers mochten beschikken over gegevens die de overheid bijhield. Andere variabelen werden bekeken en uitgefilterd. Het effect van het winnen van een geldprijs bleek bijvoorbeeld groter dan het effect van een hoger inkomen. Ook zagen de onderzoekers dat geldwinnaars minder medicijnen voor geestelijke gezondheid gebruikten dan de rest van de groep.

Saaie winnaars
En wat deden de gelukkige prijswinnaars met hun geld? Klopt het bekende cliché dat zij met geld smeten? Daar bleek niks van waar. De meeste mensen spreidden hun nieuw verworven welvaart over een flink aantal jaren. Ze bleven meestal werken en gebruikten het geld om wat rustiger aan te doen en om eerder met pensioen te gaan.

Bron: ‘Money Really Does Lead to a More Satisfying Life’, by Justin Wolfers in The New York Times van 26 augustus 2018.

Over het onderzoek: ‘‘Long-Run Effects of Lottery Wealth on Psychological Well-Being’, by Erik Lindqvist from the Stockholm School of Economics, Robert Ostling from Stockholm University and David Cesarini from New York University.

De training Beïnvloeden: kunnen, durven, doen! Beïnvloeden is niet alleen een kwestie van kunnen, maar vooral ook van durven. Daarom leren we je in de 2-daagse training Beïnvloeden: kunnen, durven, doen! niet alleen hóe je kunt beïnvloeden, maar we helpen je ook het daadwerkelijk te dóen door je assertiviteit te vergroten.

> Bekijk de training