Future Skills voor financieel professionals

24-03-2021

cybercrime tegengaan

Bereid uw medewerkers voor op de toekomst

Voor 2030 moeten meer dan 1 miljard mensen zich bijscholen omdat hun baan verandert door technologische ontwikkelingen. Dat is bijna één derde van alle banen wereldwijd. Ook de financiële sector wordt beïnvloed door technologie en digitalisering. Deze invloeden vormen de ‘Future of Finance’. Financieel professionals kunnen zich hier op voorbereiden door het leren van ‘Future Skills’. Benieuwd welke skills dit zijn? En hoe u uw medewerkers én uw organisatie voorbereidt op de toekomst?


Zo ziet de Future of Finance eruit
Niemand kan de toekomst voorspellen. Toch zijn er een aantal technologische ontwikkelingen die naar verwachting veel impact hebben op de financiële sector. Dit noemen we de Future of Finance. De Future of Finance beïnvloedt het werk van financieel professionals zoals accountants, financieel adviseurs en CFO’s. Ontdek wat dit betekent voor uw organisatie.
Belangrijke ontwikkelingen voor de Future of Finance zijn:

 • Robotisering
  Werk- en productieprocessen worden geautomatiseerd door de inzet van robots. Denk hierbij aan het automatisch ophalen van data uit bronnen zoals het pensioenregister en de belastingdienst.
 • Data-driven organisatie
  Beslissingen worden gebaseerd op data. Bijvoorbeeld het gebruik van klantfeedback als input voor beleidsplannen.
 • Kunstmatige intelligentie
  Ook wel artificial intelligence (AI) leert computersoftware intelligent gedrag aan, bijvoorbeeld voor fraudepreventie.
 • Cloud ERP-systemen
  Alle systemen op één plek in de cloud, zodat alles altijd en overal verbonden is. Zo zijn administratieve werkzaamheden minder tijdrovend en foutgevoelig.
 • Blockchain
  Een nieuw soort transactiedatabase voor bijvoorbeeld het betalen in cryptomunten.


Deze digitale ontwikkelingen hebben impact op de manier van werken van financieel professionals. Om zich hier op voor te bereiden, hebben zij een aantal Future Skills nodig.


Future Sills in de financiële sector

Financieel professionals houden continu hun vakkennis up-to-date door middel van Permanent Actueel en de terugkerende PE-periodes. Om te anticiperen op een veranderende wereld, waar klanten andere behoeften en verwachtingen hebben, zijn er een aantal vaardigheden belangrijk. Dit zijn de Future Skills. Als opleidingsinstituut staat Lindenhaeghe voor de complete ontwikkeling van de financieel professional. Continuïteit en verbetering van zowel kennis als vaardigheden worden hierin geborgd. Zo bereiden we financieel professionals voor op de toekomst.

Welke Future Skills hebben financieel professionals nodig?
De belangrijkste Future Skills voor financieel professionals zijn vaardigheden als:

 • Communicatief
  Kan goed samenwerken en communiceert duidelijk. Kan goed schakelen met andere afdelingen.
 • Innovatief
  Is op de hoogte van trends, denkt vooruit en juicht nieuwe technologische ontwikkelingen, zoals blockchain en AI, toe.
 • Leergierig
  Is nieuwsgierig en bereid om nieuwe vaardigheden en technologieën eigen te maken. Bijvoorbeeld de manier van data-driven werken.
 • Empathisch
  Beschikt over emotionele intelligentie en herkent emoties bij zichzelf en anderen. Heeft een goed inlevingsvermogen.
 • Flexibel
  Is in staat om zich aan te passen aan de veranderde werkomgeving.
 • Probleemoplossend
  Vindt praktische oplossingen voor complexe problemen. Ziet bijvoorbeeld de kansen van robotisering.
 • Kritisch denkvermogen
  Durft kritische vragen te stellen.
 • Creatief
  Heeft originele ideeën en denkt ‘out-of-the-box’.
 • Leiderschap
  Delegeert en behoudt tegelijkertijd het overzicht. Stimuleert anderen om het beste uit henzelf te halen.


Menselijke vaardigheden

De toekomst van werken ziet er anders uit voor de financials. Er ontstaan nieuwe rollen als AI-specialist en data-analist binnen de financiële functie, waar nieuwe kennis en vaardigheden voor gevraagd worden. Ook worden ‘menselijke’ vaardigheden belangrijker. Denk aan creativiteit, kritisch denken, samenwerken en communiceren. Vaardigheden die robots of AI niet zomaar kunnen overnemen.

Emoties ‘de baas’
Uit het onderzoek ‘DNA van de CFO 2020’ van Ernst & Young komt ‘emotionele intelligentie’ als aandachtspunt naar voren. Slechts 5% van de respondenten vindt emotionele intelligentie een belangrijke persoonlijke leiderschapskwaliteit voor CFO’s. Terwijl dit wordt gezien als een onmisbare factor voor het herkennen en begrijpen van emoties bij anderen. Het onderzoek laat zien dat CFO’s juist het accent moeten leggen op sociale vaardigheden en emotionele intelligentie om hun werk in de toekomst goed uit te voeren. Bijvoorbeeld om goed werkende teams samen te stellen.

Investeren in de toekomst
Kortom, Future Skills? Zorg dat de financieel professionals goed omgaan met digitalisering, automatisering en robotisering en maak hen onderscheidend door juist die vaardigheden te ontwikkelen die hen mens maakt. Zoals communicatie, empathie en creativiteit. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: blijf investeren in de ontwikkeling van de kennis en vaardigheden van uw medewerkers. Met Future Skills zijn uw medewerkers én organisatie klaar voor de toekomst.

Wij helpen u graag
Wij zijn uw partner in complete ontwikkeling. Heeft u vragen of bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor een incompany- of maatwerktraining? Neem dan contact op via 030 – 693 23 48 (8.00 uur - 17.00 uur) of stuur een e-mail naar maatwerk@lindenhaeghe.nl.

Bekijk hier onze pagina Future Skills for Financials.

Lees hier onze volgende blog over Ontwikkelbudget voor financieel professionals: wat levert het werkgevers op?