Finfluencers en MiFID II

30-01-2023

Nieuws

De finance influencer is niet meer weg te denken van sociale media. Op YouTube, Reddit, Twitter en andere sociale media delen finfluencers informatie, advies en hun eigen ervaringen over investeren en beleggen. En die content is razend populair. Maar is de finfluencer wel de beste adviseur?

Dát we financieel advies zoeken is niet gek, want bij sparen houd je steeds minder geld over en investeren in vastgoed is voor veel jongeren onbereikbaar. De zoektocht naar manieren om passief inkomen te genereren naast het primaire inkomen wordt steeds urgenter.

De personal finance and investments-niche staat op de derde plek van de meest lucratieve branches op YouTube. Dat informatie over beleggen toegankelijker wordt en beter aansluit op de leerstijl van jongvolwassenen is natuurlijk mooi, maar niet geheel onproblematisch. Want de finfluencer verdient aan samenwerkingen met bedrijven en is dus vaak niet geheel onafhankelijk. De AFM greep in 2022 al in met een persbericht, waarbij ze de finfluencers tegemoet traden met opgeheven vinger. ‘Veel finfluencers maken gebruik van de disclaimer dat ze geen financieel advies geven. Zonder vergunning van de AFM is dit [adviseren onder de disclaimer dat ze geen financieel advies geven] ook niet toegestaan.’

Om een financieel advies uit te brengen zou een finfluencer een aantal opleidingen moeten doorlopen en een beroepskwalificatie moeten halen. Ten eerste de Wft Basis, aangevuld met de Wft Vermogen. Wanneer de Wft-examens zijn behaald, mag de finfluencer de titel financieel adviseur voeren. Om advies te mogen geven over beleggingen moet de financieel adviseur/finfluencer tevens voldoen aan de vakbekwaamheidseisen van MiFID II en de ESMA-richtsnoeren. Met één van onze e-learnings MiFID II wordt de finfluencer klaargestoomd tot kandidaat-gecertificeerd. Om volledig gecertificeerd te worden moet de finfluencer in de afgelopen vijf jaren gedurende twaalf maanden een substantieel deel van zijn/haar tijd hebben besteed aan werkzaamheden gerelateerd aan beleggingsadvies.

Om vervolgens gecertifieerd beleggingsadviseur te blijven is het nodig om aantoonbaar vakbekwaam te blijven met bijvoorbeeld een Permanent Vakbekwaam-abonnement van Lindenhaeghe.

Beleggen is dynamisch, gecompliceerd en niet zonder risico’s. Maar níet beleggen kan ook financiële risico’s met zich meebrengen. Het beste scenario zou zijn: meer beleggingsadviseurs die de camera erbij pakken en zichzelf omdopen tot finfluencer, in plaats van andersom!

Meer weten over MiFID II en ons opleidingsaanbod voor de beleggingsadviseur? Download gratis onze E-paper!