Financieel vreemdgaan? Stuur je klant op ‘geld date’!

24-05-2022

Nieuws

Stel met financiële problemen

Afgelopen weekend in de krant: ‘Een weggemoffeld bonnetje hier, een ontbrekend prijskaartje daar: er zijn heel wat slinkse manieren om aankopen voor elkaar verborgen te houden.‘ We noemen dit verschijnsel ook wel ‘financieel vreemdgaan’. Een vorm van overspel waarbij geen lijfelijk of emotioneel bedrog in het spel is, maar waar toch veel relaties op stuklopen. Zeker als het niet bij één weggemoffeld bonnetje blijft.

Kleine dingen
Financiële ontrouw kan gaan om kleine dingen, zoals niet precies vertellen hoeveel je uitgegeven hebt of een klein bedrag lenen van een derde zonder dat de partner hiervan op de hoogte is. Uit een onderzoek van het Nibud blijkt dat ruim 20% van de ondervraagden het niet altijd eens was met de uitgaven van de partner. Misschien niet zo schokkend, maar uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat zelfs 40% van de getrouwde of samenwonende Amerikanen zich schuldig gemaakt heeft aan het aangaan van schulden buiten medeweten van de ander om. Dat laatste is de laatste jaren in Nederland wel lastiger geworden. Je kunt niet meer zo snel alleen op jouw naam een lening afsluiten als er een partner in het spel is. Maar er zijn nog genoeg creditcardmaatschappijen waar je terecht kunt. En dan zijn er ook nog vrienden en bekenden van wie je geld kunt lenen.

Financiële stress
Financieel vreemdgaan is geen nieuw verschijnsel. Maar het is niet toevallig dat er juist nu veel aandacht voor is. Corona heeft vervelende effecten gehad op de financiële gezondheid binnen relaties. Uit recent onderzoek van de Universiteit Utrecht en de Radboud Universiteit bleek dat 8% van de volwassenen vond dat de pandemie een negatief effect had op hun relatie. Ze noemden financiële stress als belangrijke factor.

Oplossing: patroon doorbreken
De kranten en platforms die over financieel overspel publiceren, leggen de oplossing bij de echtelieden; die moeten met elkaar in gesprek. Of ze moeten op ‘geld date’ gaan zoals Dominique Broadway, een consulent gespecialiseerd in financiële geletterdheid adviseert. Alleen zijn dit soort ‘dates’ in de praktijk weinig romantisch en worden vaak pas gepland als het te laat is. Niet zelden zijn ze dan in bijzijn van een schuldhulpverlener, mediator of financieel echtscheidingsadviseur. En dan is er geen redden meer aan.

Financieel adviseur biedt hulp
Toch hoeft het niet altijd slecht af te lopen. En zoals wel vaker is ook hierbij ‘vroegsignalering’ het codewoord. Zo kan het helpen wanneer de financieel adviseur bepaalde signalen tijdens een klantgesprek oppikt en het gesprek met de klant aangaat. Denk aan een krediet of bankrekening op één naam, afwijkende transacties of inhoudingen op de loonstrook. De adviseur is immers degene die de klant kent én die samen met hem of haar kijkt naar financiële zaken zoals de hypotheek en het inkomen. Wanneer een adviseur een vermoeden heeft van het feit dat partners niet van elkaars uitgaven, schulden of rekeningen op de hoogte zijn, kan hij ook voorstellen dat de klant met een budgetcoach in gesprek gaat.

Zo helpt hij niet alleen zijn klant, maar voorkomt hij ook dat hij een klant verliest aan debiteurenbeheer of een advocaat.