Fijne klant kan zomaar crimineel zijn

25-02-2021

Financiële criminaliteit

Fijne klant kan zomaar crimineel zijn

Financieel professionals moeten cliëntonderzoek (Know Your Customer) verrichten bij verdenking van witwassen, financiering van terrorisme en belastingontduiking. Soms liggen de signalen er dik bovenop, een andere keer kan het diep graven zijn. Hoe dan ook, Customer Due Diligence (CDD) vergt altijd een messcherp oog voor detail én fingerspitzengefühl, zegt Enrico Bongaarts, fraude-analist bij International Compliance Partners.

Hoe goed ken jij je klanten eigenlijk? Die vraag heeft sinds de komst van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft), internationale wetten en aangescherpte verdragen een nieuwe dimensie gekregen. Financieel professionals moeten hun klantenkring scherper screenen en dat kan confronterend zijn. “Bij nieuwe klanten is het al lastig”, vertelt Bongaarts, die meer dan veertig jaar ervaring heeft in het bankwezen, “want het staat haaks op de klantvriendelijkheid die financieel professionals nastreven. Kun je nagaan hoe dat tegenstaat bij klanten met wie je al jaren een band hebt. Toch is het nodig. Die fijne, trouwe klant kan opeens uit de bocht vliegen.”

Xtc- en methlab: een voorbeeld
Een degelijke ondernemer, goede bekende, vraagt financiering aan voor de bouw van een bijgebouwtje op zijn terrein. Hij wil het pand meteen verzekeren. In de periode erna noteert het bedrijf een omzetstijging, gepresenteerd als een gevolg van de recente uitbreiding op locatie. ‘De politie trof in de loods een xtc- en methlab aan’, zo leest de betreffende financieel dienstverlener later in de krant.

Bongaarts: “Het is heel natuurlijk om te denken: ondersteun deze langjarige klant zodat hij kan ondernemen. Maar je moet al meteen stil staan bij het uitbreidingsplan. Waarom nu, wat voegt het toe aan zijn bedrijf? Een CDD-analist koerst grotendeels op gedetailleerd onderzoek, maar ook op gevoel. Bekend voorbeeld is een hennepkwekerij op het terrein van een agrarisch bedrijf. Als de ondernemer opeens investeert in extra materialen en middelen, dan kan een CDD-analist dit signaleren en op onderzoek uitgaan.”


Boilerrooms en datingfraude
Er zijn ook situaties denkbaar waarin een klant niet zelf een misdrijf begaat of faciliteert, maar slachtoffer is van criminelen. Bijvoorbeeld in het geval van boilerrooms -continu geld afhandig maken voor waardeloze beleggingen- en datingfraude. “Een accountant of financieel planner kan constateren dat klanten oplopende bedragen overmaken. Ook als klanten volhouden dat dit gewenste transacties zijn, is het noodzakelijk om door te blijven vragen. Met het geld kunnen oplichters namelijk illegale wapenhandel, drugslaboratoria of terroristische activiteiten financieren. Zelfs bedragen die mensen via datingfraude afhandig worden gemaakt, kunnen uiteindelijk in de zakken van terroristen belanden.”

Bekijk het webinar De kunst van het witwassen

Ook interessant: podcast #676 van De Dag ‘Waarom witwassen zo makkelijk is’

Over de Opleiding CDD (Customer Due Diligence)
Tijdens deze opleiding maak je kennis met de grondbeginselen van CDD en leer je hoe deze vervolgens in de praktijk toepast. Je ontwikkelt 'professional judgement' en gaat actief aan de gang met casussen die aansluiten bij de behandelde theorie in de e-learning.