Feiten en fabels over onze basisemoties: ken jij ze?

01-01-2019

Laatste nieuws Lindenhaeghe

Feiten en fabels over onze basisemoties: ken jij ze?

Er is lang gedacht dat we bij onze basisemoties altijd dezelfde gezichtsuitdrukking vertonen, omdat deze aangeboren een instinctief zijn. Maar dat blijkt helemaal niet helemaal te kloppen! Diverse onderzoeken bewijzen het tegendeel. Wat is er wel waar?

Onze gezichtsuitdrukkingen zijn aangeleerd. Huilen en lachen doen we instinctief (denk aan baby’s), maar onze mimiek leren we van onze omgeving. Dat blijkt uit een onderzoek met aangeboren blinden. Zij tonen geen (of andere) uitdrukkingen dan mensen die wel kunnen zien, of op een later moment in hun leven blind zijn geworden.

Hoe we een basisemotie laten zien, is cultureel bepaald. Niet verwonderlijk wanneer je weet dat we ze van onze omgeving leren. Maar er is dus ook echt verschil in expressie van inwoners van bijvoorbeeld China, Chili of Frankrijk, dat is door een aantal onderzoeken aangetoond. Hoe inheemser het volk, hoe groter de verschillen met de westerse wereld.

Voor het goed kunnen interpreteren van een emotie, is alleen het kijken naar iemands gezicht niet voldoende. We hebben daarbij meer context nodig, zoals de lichaamstaal of de omgeving van die persoon. Dat is vooral bij extreme emoties het geval. Dit feit is aangetoond door mensen te laten kijken naar de gezichten van sporters en politici bij een heftige gebeurtenis. Het verschil tussen verliezen en winnen was niet aan het gezicht af te lezen, hiervoor moesten de proefpersonen het hele plaatje kunnen bekijken.

In Europa laten we min of meer dezelfde gezichtsuitdrukking zien bij het tonen van onze vijf basisemoties. Kun jij ze herkennen?

Antwoorden:

A: woede

B: angst

C: walging

D: verdriet

E: blijdschap