Energiezuinige woning steeds meer waard

14-03-2023

Nieuws

De huurmarkt profiteert nog niet van een groen energielabel, zo blijkt uit recent onderzoek van vastgoedadviesbureau Colliers, maar dat is compleet anders voor huiseigenaren. De afgelopen jaren ging de woningprijs met reuzensprongen omhoog naarmate er een zuiniger label aanhing. Zo levert de stap van G naar C een waardevermeerdering van 6,9% op. De gemiddelde prijs van een bestaande woning was om en nabij € 424.000,-aan het begin van dit jaar, dus dat komt op bijna € 30.000,- uit.

De woningnood is de voornaamste reden dat het energielabel vooralsnog weinig betekenis heeft in de huurmarkt. Verhuurders voelen niet de noodzaak om te verduurzamen, aangezien een huis met label G of F toch wel wordt verhuurd. Partijen als PvdA en GroenLinks pleiten dan ook voor een verduurzamingsprikkel aan de hand van een ‘tochtkorting’, een huurverlaging voor woningen die slechter presteren dan energielabel B. Het ziet er niet naar uit dat de schaarste op de woningmarkt binnen afzienbare tijd wordt opgelost, dus een incentive van de overheid lijkt de enige manier om verduurzaming aan te jagen.

Steeds meer zonnepanelen
Woningbezitters lijken die prikkel niet meer nodig te hebben. De stijgende energieprijzen maken een duurzame woning steeds aantrekkelijker. Zo nam het aantal woningen met zonnepanelen vorig jaar toe met 26,1% tot 1,8 miljoen. Bijna één op de vier huishoudens in Nederland maakt nu gebruik van zonne-energie. Het aantal warmtepompen steeg in 2022 met 80% -in totaal 123.208 installaties- ten opzichte van 2021. Ook de wat makkelijker toe te passen maatregelen, zoals muur- en vloerisolatie, kunnen op een groeiende populariteit rekenen. Woningeigenaren kunnen voor verschillende duurzame ingrepen gebruik maken van de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) en de Energiespaarlening van de overheid.

Kosten wegen niet op tegen winst
Al die energiezuinige maatregelen leveren een gunstiger energielabel op. Sinds 2021 is het label verplicht en de kosten voor de meting bedragen gemiddeld € 258,-. Een energie-adviseur gebruikt daarvoor energieprestatiemeting NTA 8800, een norm die speciaal voor gebouwen is ontwikkeld. De kosten voor het label wegen echter niet op tegen de winst. Huiseigenaren die hun onderkomens van het laagste energielabel G naar C brengen, vergroten de waarde gemiddeld met 6,9%. Hoe beter het label, hoe hoger de woningwaarde. Een sprong van F naar B staat garant voor ongeveer +8,3% en van E naar A voor +8,7%. De meeste winst pakt een woningbezitter van D naar A+: +9,9%. Dat komt bij een gemiddelde huizenprijs neer op bijna € 42.000. Maar het hoeft dus niet meteen om de meest energiezuinige klasse te gaan. Ook als een woning met relatief eenvoudige aanpassingen, zoals het isoleren van dak en kruipruimte, van label G naar D gaat, komt er al 4,9% bovenop de woningwaarde.

Interessanter voor adviseurs
Nu de woningmarkt verder afkoelt, wegen meer huizenkopers duurzaamheid mee in hun woonwensen. Voor financieel adviseurs wordt verduurzaming van de woning daarmee nog interessanter. Zij kunnen klanten onder andere adviseren bij een duurzame hypotheek die rentekorting biedt als klanten een woning met label A of B kopen of het huis in die richting verduurzamen. Adviseurs kunnen klanten ook wijzen op de mogelijkheid om binnen de hypotheek maximaal € 9.000,- extra te lenen voor energiebesparende voorzieningen in huis. Bij een flink aantal aanbieders kan er zelfs 106% van de woningwaarde met NHG worden geleend voor duurzame investeringen.

Lijntjes samentrekken
Duurzaamheid komt al aan bod in veruit de meeste adviesgesprekken, 66% van de financieel adviseurs snijdt het thema zelf aan. Er zijn ook al enkele adviseurs die ‘duurzaamheidsadvies’ als losstaande service aanbieden voor nieuwe en bestaande klanten. Ze werken samen met deskundige partnerbedrijven die een energiemeting in het huis verrichten en duurzame woningaanpassingen desgewenst uitvoeren. De adviseur trekt alle lijntjes samen en zorgt voor een advies op maat, waarin de specifieke financiële mogelijkheden en toekomstwensen van de klant zijn opgenomen. Deze werkwijze heeft meer weg van woonadvies dan van hypotheekadvies. Als we daarbij alle life-events van klanten optellen, dan krijgt de adviseur steeds meer de rol van financieel regisseur, een professional die een leven lang de financiële gezondheid van klanten bewaakt. Met PE SEH Adviseur Duurzaam Wonen, de e-learning Duurzaam Wonen en PE SEH Virtual Classroom Energiebesparende Maatregelen speel je in op het toegenomen belang van de adviseur in het verduurzamen van wonen en leven.

Door: Martin Neyt