Energielabel in trek

26-07-2022

Woningen met label C leveren zo’n € 35.000 meer op

Energielabel huis nieuws

Wat in 2008 begon als vrijblijvend ‘groen stickertje’, is inmiddels uitgegroeid tot een felbegeerd duurzaamheidsbewijs. Een energielabel is sinds vorig jaar verplicht voor iedereen die zijn of haar woning verkoopt. Dat brengt kosten met zich mee, maar het kan ook een meerwaarde zijn. Recent onderzoek toont aan, dat woningen met label C al zo’n € 35.000 extra opbrengen.

Verplichting energielabel
Het energielabel onderging vorig jaar, tegelijkertijd met de verplichtstelling, een metamorfose. Drie indicatoren spelen een rol: de energievraag van de woning, het verbruik van fossiele brandstoffen en het aandeel van hernieuwbare energie, zoals zon, wind en aardwarmte. Het energiebedrijf neemt deze onderdelen in combinatie met duurzame woningaanpassingen op en berekent een labelletter. Gemiddeld kosten advies en het registreren van het energielabel voor een eengezinswoning € 300 en voor een appartement € 250, maar dat zijn slechts indicaties. De boete voor het niet kunnen overleggen van een label bij verkoop of verhuur van de woning bedraagt dit jaar € 435.

Prijs flinke stappen omhoog
Tegenover de kosten van het energielabel en van de duurzame investeringen staat de winst die een energiezuinig huis oplevert. En dat gaat vanaf het minste zuinige label G met flinke stappen omhoog, blijkt uit recent onderzoek van platform voor vastgoeddata Brainbay. Het lichtgroene label C is bij verkoop goed voor een extra waarde van 7,9%. Bij een verkoopprijs van € 448.000, de gemiddelde verkooprijs van een woning in het tweede kwartaal van 2022, levert dat meer dan € 35.000 op. Een sprong van label G naar A genereert zelfs een waardevermeerdering van bijna € 60.000 (+13,3%). Maar ook een enkele trede omhoog, naar label F, zorgt al voor meer dan € 13.000 winst.

Zuinig huis steeds belangrijker
Huizenkopers houden ook steeds meer rekening met de energiezuinigheid van hun onderkomen. Woningen met de rode en dieporanje labels G en F verkopen nog in deze overspannen markt, maar wel tegen een prijskorting van gemiddeld 6%, zo concluderen onderzoekers van de universiteiten Tilburg en Maastricht. Kopers betaalden vorig jaar gemiddeld € 30.000 minder voor eengezinswoningen met labels G en F. Gezien de torenhoge energieprijzen en het streven van de overheid om gas in de ban te doen, groeit de vraag naar een energiezuinig huis alleen maar.

Rol financieel adviseur
Hypotheekadviseurs springen goed in op de vraag naar verduurzaming van de woning. Inmiddels passeert het thema in 84% van de hypotheekgesprekken de revue, zo geeft de ING Intermediair Index aan. Financieel adviseurs krijgen steeds meer vragen van klanten over duurzame woningverbeteringen, het energielabel en waardevermeerdering van de woning met energiezuinige maatregelen. Tegelijkertijd heerst er volgens hen nog veel onduidelijkheid bij klanten over verduurzaming en de financiering ervan. ‘Juist daarom speelt de financieel adviseur zo’n belangrijke rol’, stelt Hidde Coebergh, directeur Wonen bij ING. ‘Die stelt consumenten in staat duurzame keuzes te maken, die ook financieel verantwoord zijn op de lange termijn.’

Opleidingen duurzaam advies
ING Intermediair start na de zomer met opleidingen Duurzaamheid voor financieel adviseurs. Eerder investeerde concurrent ABN Amro al in HomeQGo, een duurzaam stappenplan dat in het hypotheekadvies wordt geïntegreerd. Het overkoepelende Sectorcollectief Duurzaam Wonen introduceerde in 2020 de e-learning Adviseur Duurzaam Wonen. Inmiddels is daar een vaardigheidstraining aan toegevoegd.