Een zonnige, zachte Prinsjesdag met hier en daar een mistflard

22-09-2021

Stad zonsopkomst

September 2021: een zonnige, zachte Prinsjesdag met hier en daar een mistflard. Opvallend, hoe de Indian Summer zich vouwt naar de boodschap die het kabinet gisteren bracht.

A silver lining
Want ondanks het zware weer van de afgelopen periode gaan we er - op papier - op vooruit. Minimaal. Want eerlijk is eerlijk, een gemiddelde koopkrachtstijging van 0,1 procent is geen vetpot, maar het ís een plusje. Bovendien gaat niemand er op achteruit. A silver lining aan de rand van de coronacrisis.

Vooruitzichten gunstig
De vooruitzichten zijn gunstiger dan voorzien, is de boodschap. De werkloosheid loopt na het wegvallen van de coronasteunmaatregelen slechts licht op tot 3,5 procent in 2022 verwacht het CPB. En als alles volgens plan verloopt, slinkt het begrotingstekort in 2022 tot 2,3 procent onder andere vanwege het wegvallen van de coronasteun. Toch merken consumenten en ondernemers weinig van de economische groei.

Donkere wolken
Wat zij zien zijn vooral donkere wolken, blijkt uit het Prinsjesdagonderzoek 2021 van Ipsos/NOS. Een demissionair kabinet. Zorgen rond de (toekomst van de) zorg. Benauwdheid rond het stikstofdossier. En wat te denken van de volgende splijtzwam: starters kunnen geen huis meer kopen, het vermogen van huizenbezitters neemt alsmaar toe. Het leidt tot vermogensongelijkheid en verdeeldheid.

Voorbode van strenge winter
Kortom, de (politieke) Indian Summer is een wolf in schaapskleren. Zonnig, maar op de keeper beschouwd slechts een voorbode van een strenge winter. Waarbij klimaatverandering nog eens voor extra onzekerheid zorgt.

Gelukkig wordt deze laatste kwestie in elk geval níet doorgeschoven naar een volgend kabinet: 6,8 miljard euro gaat naar extra klimaatmaatregelen.

Laten we hopen dat het alles bij elkaar genoeg is om een volgende storm op afstand te houden.

Meer over dit onderwerp lees je in Het Ipsos/NOS Prinsjesdagonderzoek 2021.