Een slippertje is snel gemaakt

26-08-2020

Op vakantie

De zomer loopt op z’n eind. De hittegolf is voorbij. Maar wie weet, komt er nog een nabrander. De temperatuur kan tijdens een Indian Summer zo weer oplopen tot dertig graden. De uitdrukking ‘niets zo veranderlijk als het weer’ wordt met het oog op klimaatverandering elk jaar toepasselijker.

Dus vooruitlopend op een warme septembermaand en misschien wel een zomers oktoberfest: wat zijn de do’s en don’ts van de afgelopen periode?

Slippers in de auto: niet verboden wel gevaarlijk

In Frankrijk en Spanje ziet de overheid autorijden met slippers als een gevaar voor de verkeersveiligheid. Word je in deze landen betrapt op het rijden met slippers, dan kan je een forse boete krijgen. In Nederland is het niet verboden. Maar het feit is: een slippertje is zo gemaakt. Slippers kunnen achter de pedalen blijven hangen, of er juist vanaf glijden. We wéten dat dit kan gebeuren en doen het desondanks toch, dan kan de verzekeraar dit wel eens zien als ‘roekeloos’ rijden. En daar staat natuurlijk wél iets over in de voorwaarden.

Dus: rijden met slippers, beter niet doen.

Op vakantie naar een geel of oranje gebied: elke dag een risicootje

Reis je af naar een gebied waar een negatief (corona)reisadvies geldt, een zogeheten ‘oranje’ gebied, dan ben je ‘on your own’ voor wat betreft de reisverzekering. Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten, luidt het spreekwoord. Geen enkele verzekeraar vergoedt in dat geval de kosten die te maken hebben met corona, waarschuwt Bas Knopperts van Independer. Kosten door langer verblijf of hulp bij repatriëring zijn voor eigen rekening.

Reis je af naar een ‘geel’ gebied? Ook dat is een risico. Het kan inmiddels elke dag oranje worden. Op zo’n moment geldt het advies: pak je biezen. Je bent dan verzekerd, ja, máár de reisverzekeraar eist wel dat je zo snel mogelijk het land verlaat.

Dagjes uit-vakantie: je reisverzekering dekt niets!

Ook in Nederland is het uitkijken geblazen. Veel mensen kiezen eieren voor hun geld en maken er een dagjes uit-vakantie van. Reisverzekeraars zien een dagje uit echter niet als een vakantie, dus je spullen zijn tijdens zo’n uitje niet verzekerd.

Beleggen in bier en ijs: hoe droger hoe beter

Geld over na de zomer? En verwacht je de komende maanden nog meer hitte? Investeer dan nu in bedrijven die zomerse producten produceren. Beleggers zagen tijdens hete zomers in het verleden hun aandelen flink stijgen en anticipeerden zo op klimaatverandering. Wel opletten: resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.

Verrassing! Na zonneschijn komt regen

En tenslotte: wees ook de komende maanden voorbereid op extreem weer. Na regen komt zonneschijn, maar na zonneschijn komt ook regen. En wind en bliksem. Dus zet je tent én je schutting goed vast en zet spullen in lager gelegen ruimtes op een verhoging en laat je niet verrassen. Nederland krijgt steeds vaker te maken met extreme buien, die alsmaar meer schade aan woningen veroorzaken. Het aantal meldingen door neerslagoverlast is in drie jaar tijd met 77% gestegen en de schades door storm zijn ruim verdubbeld, blijkt uit nieuwe cijfers.

Op de hoogte blijven van nieuws uit de branche?

Met een PA-abonnement van Lindenhaeghe ben jij altijd aantoonbaar vakbekwaam.

Bronnen:

https://www.ad.nl/binnenland/s...

https://www.ad.nl/economie/op-vakantie-in-het-buitenland-wat-als-er-een-lockdown-komt~a4bb75b7/?referrer=https://www.google.nl/

https://www.ad.nl/nlthuis/dagj...

https://www.infinance.nl/artikel/in-de-zomer-beleggen-in-ijs-en-bier/

https://www.infinance.nl/artikel/slippers-op-het-gaspedaal-gevaarlijk/