Een boek lezen werkt beter
14-05-2019

De positieve effecten van lezen op je soft skills
Vind jij het ook zo heerlijk om je lekker lezend te verliezen in werelden die je niet kent? Of pak jij graag een boek omdat je meer over iets wilt weten? Dan hebben we goed nieuws voor je. Een boek lezen is niet alleen leuk of zinvol, je gaat er ook beter van functioneren in je werk!
Door het lezen van boeken word je taalvaardiger en vergroot je je kennis. Daar heb je veel voordeel van tijdens je loopbaan, concludeert KVB Boekwerk. Deze organisatie heeft een grote studie laten uitvoeren naar het effect van het lezen van boeken op onszelf en de maatschappij. Hiervoor hebben ze een groot aantal onderzoeken geanalyseerd vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines, zoals de letterkunde, de (neuro)psychologie en de economie.
Dat geletterdheid en kennis toenemen door lezen, is natuurlijk niet zo heel verrassend. Veel interessanter is, dat uit de studie blijkt dat je door te lezen ook een aantal soft skills kunt verbeteren.
Meer empathie
Je wordt er bijvoorbeeld empathischer van. Dat komt door het fenomeen ‘transformatie’: het gevoel dat je wordt meegezogen in het verhaal en zelf onderdeel wordt van wat er gebeurt. Je wordt als het ware het verhaal in ‘getransporteerd’. Doordat je eigen fantasie wordt aangesproken, is dit effect veel sterker dan bij een film of gamen, bleek uit de studie. Wanneer je opgaat in een verhaal, verandert er echt iets in je hersenen en ontwikkel je dus inlevingsvermogen. Heel handig in een tijd waarin communicatie en functioneren in netwerken steeds belangrijker wordt.
Kritisch denken
Wie van jongs af aan boeken leest, ontwikkelt een hogere algemene intelligentie dan mensen die dat minder vaak doen. Lezen, en dan met name literatuur, zet aan tot reflectie en stemt tot nadenken, blijkt uit het onderzoek. En dat leidt dan weer tot het vermogen om kritisch te denken. Zo werden leerlingen die een literatuurprogramma hadden gevolgd, gevraagd een kritisch denken-test uit te voeren. De leerlingen scoorden beter op deze test dan een vergelijkbare groep die geen literatuur las. Ook bij middelbare scholieren werd een verband gevonden tussen kritisch denken en het lezen van literatuur. Zelf een mening vormen en kritisch kunnen denken, wordt in de toekomst steeds belangrijker.
Oordeel uitstellen
Een Canadees onderzoek dat werd bestudeerd, toonde aan dat het lezen van literatuur ervoor kan zorgen dat je minder snel een oordeel velt. Bij de controlegroep, die zakelijke teksten las, werd dat effect niet waargenomen. Ook hier speelt het fenomeen dat je door het lezen van literatuur uitgedaagd wordt om te reflecteren, vooral als het om verhalen gaat die gelezen worden om iets over het leven te ontdekken. Dit soort verhalen kunnen gemengde gevoelens en gedachten oproepen en hierdoor nieuwe inzichten verschaffen. Ook hier speelt het inlevingsvermogen dat je ontwikkelt mee. Vooral in leidinggevende posities is het een heel fijne eigenschap als je in staat bent om open te staan voor andere meningen, iets van alle kanten kunt bekijken en je oordeel kan uitstellen.
Minder stress
Tot slot deden de onderzoekers nog een waardevolle ontdekking: lezen is goed voor de gezondheid. Je wordt er namelijk heel ontspannen van. En dat is bevorderlijk voor álle soft en hard skills. Zes minuten lezen is al genoeg om het stressniveau met twee derde te verminderen. Een verhaal lezen blijkt zelfs beter stress tegen te gaan, dan het luisteren naar muziek, een wandeling maken of gamen. En dit hoeft dan niet persé literatuur te zijn, ook een mooie roman of spannend boek lezen heeft dit effect. Deze bevindingen waren afkomstig uit studies in de neuropsychologie. Ons brein is gek op boeken!