Digitaal adviseren: 3 gouden tips

01-12-2021

Nieuws

3 gouden tips

Ook al hebben we inmiddels onze weg in de digitale wereld gevonden, het voeren van een adviesgesprek digitaal is écht anders dan fysiek en brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Hoe kun je online non-verbale communicatie inzetten? En hoe zorg je ervoor dat je op beeld professioneel overkomt? In dit artikel vind je drie gouden tips om je alvast te inspireren.

Tip 1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Digitaal duurt het adviesgesprek vaak korter dan fysiek. Vraag daarom vooraf al de documenten en informatie op die je nodig hebt. Zorg dat je deze bekeken hebt voordat het gesprek begint. Ook is het delen en samen bekijken van documenten digitaal een stuk lastiger. Zorg er daarom voor dat je de benodigde documenten online beschikbaar hebt en deze direct kunt delen met de klant.

Tip 2. Een professioneel gesprek start in een professionele omgeving.

Of je het digitale adviesgesprek nu thuis, op kantoor of op een andere locatie voert, een professionele omgeving is essentieel. Dus zorg voor een setting zonder omgevingsgeluiden, zet jouw camera op ooghoogte, spreek richting de camera, zorg voor de juiste belichting, zorg voor een nette of vervaagde achtergrond en laat de huisdieren (hoe gezellig ook) even buiten beeld. Houd daarnaast ook rekening met de locatie van de klant. Niet iedere klant kan thuis even vrijuit spreken, dus speel hierop in.

Tip 3. Gesprek klaar? Het eindigt niet!

Digitaal zijn de adviesgesprekken vaak korter. Een klant blijft vaak in zijn eigen thuisomgeving en keert na het gesprek direct weer terug naar de waan van de dag. Of het gesprek dan goed blijft hangen, is nog maar de vraag. Vat daarom het gesprek samen, zet de gemaakte afspraken op papier, bundel de informatie en stuur deze na. Zo zal de klant jou en het gesprek zeker niet vergeten!

Meer tips?

Ondanks dat we gedurende de coronaperiode wel digitaal ‘moesten’ adviseren, zullen digitale adviesgesprekken een blijvertje zijn. Heb je het gevoel dat jouw digitale adviesvaardigheden nog een slag professioneler kunnen? Dan is de Training Digitaal Adviseren mogelijk interessant voor jou!

In het volgende en laatste deel van deze Future Skills-serie: Waarom maakt netwerken jou toekomstbestendig?