Deze week: reflecteren is leren

27-03-2017

Laatste nieuws Lindenhaeghe

Neem jij regelmatig de tijd om te reflecteren op je eigen gedrag? Vaak komt het er niet van. Waarom? We vinden het lastig om naar onszelf te kijken. Excuses om het niet te doen zijn snel gemaakt: ‘Wat geweest is, kunnen we toch niet meer veranderen’.

Successen
Herkenbaar? Successen vieren we vaak nog wel, maar vooral de zaken die minder goed gingen, vergeten we het liefste snel. Terwijl we daar juist het meeste van leren!


"Vind jij het eng om naar jezelf te kijken? Nergens voor nodig!"


Wat is reflecteren?
Reflecteren betekent dat je op systematische wijze de manier waarop je functioneert onder de loep neemt. Eigenlijk is het een vorm van leren, met jezelf als middelpunt. Door je gedrag en je prestaties te analyseren, leer je over jezelf en je handelen. En dat brengt inzichten hoe het anders kan of wat je zelf kunt veranderen om de volgende keer niet dezelfde fout te maken. Je kunt alleen reflecteren, maar ook samen met anderen.

Niet oordelen
Reflecteren is niet terugkijken naar effecten of resultaten van je gedrag, maar de vraag stellen waarom je juist voor deze aanpak hebt gekozen. Belangrijk is dat je hierbij niet oordeelt. Op dat moment dacht je dat dit de beste keuze was. Het maakt niet uit of dit een goede of foute keuze was, veel interessanter is waarom en hoe je hiertoe besloten hebt.

Samen leer je nog meer
Het is al enorm leerzaam om op deze manier je eigen functioneren te beschouwen, maar het kan nog meer opleveren wanneer je dit samen met anderen doet. Probeer ook hierbij niet te oordelen. Niet over anderen, maar ook niet over jezelf: zo voel je je vrij om alles te vertellen. Start bijvoorbeeld een intervisieclubje met goede vrienden. Of doe een praktijkgerichte training of opleiding. Daar is vaak gelegenheid om eigen casuïstiek in te brengen. Samen met vakgenoten reflecteer je hierop en werk je zo samen aan je persoonlijke ontwikkeling.

Bekijk ons aanbod in persoonlijke ontwikkeling