De vier seizoenen van persoonlijke ontwikkeling

19-04-2017

Laatste nieuws Lindenhaeghe

Van alle vier de seizoenen spreekt de lente bij ons het meeste tot de verbeelding. Heerlijk die donkere, grauwe winter van ons afschudden. De dagen worden langer en warmer en alles begint weer te groeien.

We vinden dat zo fijn, omdat er in de lente ook bij onszelf weer meer ruimte ontstaat. Ook wij ‘ontluiken’! Dat is niet zo vreemd. De fases van persoonlijke ontwikkeling hebben veel gemeen met de seizoenen en niet zelden beïnvloeden ze elkaar.

Lente
De lente is het seizoen van vernieuwing. De natuur laat zich weer zien met bloesem en frisse groene blaadjes. Dat geldt ook voor jou: je hebt zin in een nieuwe start. Na de rustige winter, waarin er tijd en ruimte was voor bezinning, zijn er nieuwe ideeën ontstaan in je hoofd. Door erover te praten met collega’s en vrienden en door erover na te denken, plant je overal zaadjes. Deze kunnen ontkiemen, maar het hoeft niet. Dat ligt er maar net aan hoeveel je ermee bezig bent. Alles wat je aandacht geeft, groeit.

Zomer
De zomer is het seizoen van de energie. Jouw ideeën die het waard zijn, hebben wortel geschoten en krijgen nu tijd om uit te groeien. Het is lekker lang licht en vaak ben je relaxter en vrolijker. Alles is er in overvloed. Creativiteit krijgt de ruimte, in de zomer krijgen je ideeën echt vorm. Je hebt ook meer energie en daarom net even wat meer doorzettingsvermogen.

Herfst
Afscheid nemen van de zomer vinden we meestal niet leuk, toch zijn we vaak dol op de herfst. Dat komt omdat dit het seizoen is van de oogst. Tijd om de vruchten te plukken! De projecten en ideeën die je in de zomer hebt laten groeien, brengen je nu resultaat. In de herfst mag je ontvangen en oogst je waardering. En zijn ze nog niet helemaal af, geen nood: er komt vanzelf weer een winter, waarin je kunt reflecteren.

Winter
In de winter staat alles op een lager pitje. De natuur is in rust. In de winter word jij ook minder afgeleid door allerlei activiteiten. Het is een periode die ruimte biedt voor bezinning en overpeinzingen. De winter is bij uitstek een periode waarin je meer tijd hebt om bij dingen stil te staan, te voelen. Door deze natuurlijke rust kan er een besef ontstaan dat je iets mist of dat het tijd is voor een verandering. In de winter leg je de basis voor wat in de lente kan ontkiemen.


Misschien vind je dit ook leuk:

- Hoera, ik ben ontslagen!

- Het einde van de carrière-as-we-know-it

- Annemieke Postema volgt de Training-Timemanagement bij Lindenhaeghe