De sector heeft een enorme sprong voorwaarts gemaakt

10-06-2020

Contact

Digitale transformatie is al jaren een belangrijk thema binnen de financiële dienstensector. Online klantcontact, werken-op-afstand en cloud-technologie staan steevast in de Trends Top 5 van recruitmentbureaus en trendwatchers als Hays, Emerce en Richard van Hooijdonk.

De gemeenschappelijke boodschap: we hebben nieuwe manieren nodig om online met klanten en filialen in contact te komen, willen we vooruit.

Remmende factor
Maar de ontwikkeling ging mondjesmaat. Hoewel de roep (en het advies) om meer digitaal te gaan werken groot was, was de bedrijfscultuur vaak de remmende factor. De financiële sector is behoudend. Wat nodig was, was een cultuuromslag.

Nu, die is er. De pandemie heeft de activiteiten wereldwijd verstoord en werknemers mogen niet meer op kantoor komen. Meetings, afspraken met klanten, alles is nu anders. De nieuwe werkelijkheid is overal. En dat is even wennen.

Advies op afstand wint aan populariteit
Gelukkig zijn we – na zo’n drie maanden werken-en-adviseren-op-afstand – nu zover dat we voorzichtig de voordelen van het nieuwe werken beginnen te zien. Thuiswerken scheelt reistijd, het is best lekker rustig en meetings zijn kort en krachtig. Ook advies-op-afstand wint aan populariteit. Zowel bij de adviseur als de klant. Dat merkt ook belangenorganisaties Adfiz. Sonja Cats, hoofd Ledenzaken bij Adfiz: ‘Gisteren sprak ik een ondernemer die voor advies op complexe producten helemaal blij is met de nieuwe online cultuur. Het geeft hem en zijn klanten meer flexibiliteit en dat komt het advieswerk ten goede. En zo zijn er wel meer.’

Virtual Classroom
Ook bij Lindenhaeghe zien we de verandering. De voordelen van werken-op-afstand, gelden ook voor trainen-op-afstand. Steeds vaker verwelkomen wij professionals in onze online klaslokalen. Onder het motto: ‘In plaats van de trein, pak ik nog een kopje koffie’, vindt inmiddels meer dan de helft van onze Wft-opleidingen digitaal plaats. Zelfs nu we wél weer een keus hebben.

We maken de keus weloverwogen
Virtueel is ‘here to stay’ zoals onze trainers het zo mooi zeggen. Want trainen-op-afstand heeft veel voordelen. Geen reistijd, gecomprimeerde kennis, schermdelen, om maar wat te noemen. In de tijd dat we even geen keus hadden, is het (bijna) onmogelijke in onze sector gebeurd: de cultuuromslag is een feit.

Inmiddels hebben we wél weer keus. Klassikaal kan en mag weer. Voor sommigen een zegen, bijvoorbeeld als het gaat om het trainen van vaardigheden, of voor wie naast werk graag de interactie van een groep opzoekt. Voor sommigen geen reden om niet alsnog voor digitaal te kiezen.

Maar wat je ook kiest, vanaf nu is de keus weloverwogen: virtueel is een serieuze optie. Er is de afgelopen maanden echt iets veranderd. Er is een enorme sprong voorwaarts gemaakt. Laten we deze (voor)sprong koesteren.

Wij zijn benieuwd naar jouw mening over het nieuwe werken. Mail ons jouw ervaring met werken en/of trainen-op-afstand.

Bron: https://www.consultancy.nl/nieuws/21699/vier-digitale-transformatie-trends-voor-de-financiele-sector-in-2019