De opkomst van de finfluencer

15-06-2022

Nieuws

finfluencer

Er zijn allerlei redenen om geld opzij te zetten. Een huis, een appeltje voor de dorst, een pensioen of misschien wel voor de studie van de kinderen. Maar hoe? Die vraag is steeds lastiger te beantwoorden. Levensverzekeringen leveren nog maar weinig op, hypotheekrentes stijgen en voor spaargeld moet je betalen. Logisch dat beleggen een steeds aantrekkelijker alternatief wordt.

Finfluencers
Dat laatste is ook doorgedrongen tot een nieuwe generatie influencers; de finfluencers. Finfluencers zijn zelfbenoemde adviseurs die advies geven op social media en bijvoorbeeld YouTube. Vaak over beleggen en/of investeren in crypto. En niet zelden praten ze adverteerders naar de mond. Maar mag dat zomaar? En hoe kun jij als adviseur jouw klant waarschuwen voor de valkuil van de finfluencer.

Belangen moeten gemeld
Om het maar meteen duidelijk stellen. Nee, al bloggend of vloggend reclame maken mag niet zomaar. De AFM publiceerde hier onlangs een persbericht over. Een finfluencer geeft dan misschien een ‘beleggingsaanbeveling’ in plaats van een beleggingsadvies, maar ook voor aanbevelingen zijn er regels. Zo moet de aanbeveling zorgvuldig zijn, moet de informatie objectief zijn en moet de finfluencer belangen melden. Dat gebeurt lang niet altijd en dat is misleidend, vindt de AFM.

Vergunning nodig
Beleggingsadvies mag sowieso nooit zomaar gegeven worden. Daar is een vergunning van de AFM voor nodig. De AFM is daar vrij streng is. Zodra ergens een commercieel belang achter zit en de uiting gericht is aan een specifiek persoon, zien zij het als een situatie waarin advies gegeven kan worden aan een client. Een finfluencer mag wel ‘zijn eigen’ keuzes toelichten en rendementen laten zien.

Beleggen toegankelijk maken
Toch kun jij als adviseur je voordeel doen met het verschijnsel finfluencing. Finfluencers maken beleggen toegankelijker, leggen vaak goed en duidelijk uit hoe risico zich tot rendement verhoudt en nemen je op toegankelijke wijze mee in een wereld waar veel mensen nog altijd wantrouwend tegenover staan.

Filmpjes kijken
Wil jouw klant geld opzij zetten, maar vindt hij of zij het lastig in te schatten of een belegging hieraan kan bijdragen? Dan is er niets op tegen om – uiteraard met een meegegeven kader - wat filmpjes van finfluencers te bekijken over dit onderwerp. Zo krijgt jouw klant een beter beeld van de mogelijkheden, waarna jij uiteindelijk het gesprek over vermogen aan kan gaan. Met zijn vragen kan de klant bij jou terecht, voor een gedegen advies ook.

Meer weten? Bekijk hier de pagina van de AFM over finfluencen.