De Olympische gedachte op de werkvloer

07-02-2018

Laatste nieuws Lindenhaeghe

Wij Nederlanders zijn gek op sport. En vooral natuurlijk als we winnen. Dát doen we gelukkig nu volop bij de Olympische Winterspelen. Massaal volgen we onze schaatsers en supertrots zijn we de op onze mooie medaillespiegel.
Wist je dat de Olympische Spelen oorspronkelijk bedoeld waren om het aantal oorlogen te verminderen? Landen die tegen elkaar sporten, voeren geen oorlog met elkaar, dat was het idee. Want met elkaar strijden en in competitie zijn, dat zit in de menselijke aard.

Competitie op de werkvloer
Het principe van de Spelen kunnen we ook op de werkvloer toepassen. Voeg een vleugje competitie en samen ‘sporten’ toe. Het maakt werken niet alleen leuker, het is ook productie verhogend. Onderzoek toont namelijk aan dat je productiviteit toe neemt, wanneer je taken onderdeel van een competitie zijn. Wel opletten dat het geen strijd moet gaan worden waarbij jaloezie de kop op kan steken. Je snapt dat dit juist slecht is voor de sfeer en de onderlinge verhoudingen.

Maar wanneer je een speelse manier kunt bedenken om een berg klussen samen te klaren, zal je zien dat deze sneller én harmonieuzer worden weggewerkt. Zijn er steeds terugkerende taken? Bedenk dan een methode om te meten hoe snel en/of succesvol dit gebeurt. Houd de scores per periode en per persoon bij. Wie presteert het beste? Zo kun je zelfs in competitie met jezelf, door je eigen high-score te verbeteren.

De ballenbak
Een andere leuke methode die je kunt doen met je team, is de ‘ballenbak’. Voordeel is dat deze minder uitgaat van onderlinge competitie en meer een spelelement in zich draagt. Aan het begin van de week worden alle klussen op een apart papiertje geschreven, met een puntenwaardering per klus. Heb je deze geklaard, dan mag je het aantal punten achter jouw naam schrijven.

Het spelelement zit ‘m in de verrassing van het ‘grabbelen’: trek ik een leuke klus, of een moeilijke die veel punten oplevert? Leuk is om er een paar ‘zeperds’ in te stoppen: klussen die niemand wil (de vaatwasser inruimen), korte maar vervelende klussen die haast geen punten opleveren (die nare klant bellen), of een fakeklusje (loop een rondje om het gebouw en groet de portier). Wedden dat iedereen geconcentreerd doorwerkt om weer een greep te kunnen doen uit de ballenbak? En het levert natuurlijk ook de nodige hilariteit op én onderlinge verbondenheid.

Aan het einde van de week kun je een winnaar aan te wijzen. Of juist een verliezer, die je voor de week erna een lekkere taart laat bakken. Want samen snoepen, dat is óók heel goed voor de onderlinge band!

Je medewerkers nóg meer motiveren?: Bekijk de trainingen in de categorie Leadership & Influence